Greta Thunberg se je s protesti za prihodnost vrnila pred švedski parlament

11. 6. 2021, 13:27 | Aktualno | Vir: STA

              Greta Thunberg se je s protesti za prihodnost vrnila pred švedski parlament (foto: profimedia) profimedia

Po daljšem času protestov med domačimi štirimi stenami je švedska aktivistka Greta Thunberg danes znova obudila tradicijo petkovih protestov pred parlamentom v Stockholmu. Opremljena s plakatom z napisom Šolska stavka za podnebje se je pred poslopjem srečala s peščico drugih protestnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Osemnajstletna aktivistka je danes na Twitterju in Instagramu objavila fotografije z manjšega protesta pred parlamentom, na katerih je skupaj z nekaj udeleženci, ki v rokah držijo različne plakate.

Thunbergova je avgusta leta 2018 sprva z osamljenim protestom začela pozivati politiko k varovanju okolja. Iz tega se je v nekaj mesecih razvilo eno največjih gibanj Petki za prihodnost, v okviru katerih se je na protestih po celem svetu zbralo tudi po več deset tisoč ljudi. Zaradi pandemije covida-19 pa množičnih protestov ni bilo mogoče nadaljevati.

Namesto da bi protestirala pred parlamentom, je Thunbergova med pandemijo protestirala doma med štirimi stenami ter objavljala fotografije sebe in protestnega plakata.