Hekerji vdrli v 50 milijonov računov na Facebooku

28. 9. 2018, 20:31 | Aktualno | Vir: STA

              Hekerji vdrli v 50 milijonov računov na Facebooku (foto: profimedia) profimedia

Iz podjetja Facebook so danes sporočili, da so hekerji vdrli v najmanj 50 milijonov računov na njihovem družbenem omrežju, poročajo tuje tiskovne agencije. Napad so odkrili v torek, o njem pa so že obvestili tudi FBI.

Ekipa družbenega omrežja je "odkrila varnostni problem, ki je prizadel skoraj 50 milijonov računov. To jemljemo zelo resno," je v konferenčnem klicu z novinarji povedal prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg. "Napaka je bila odpravljena v četrtek zvečer," je dodal.

V družbi so pojasnili, da so napadalci izkoristili pomanjkljivosti orodja "View As" oziroma Poglej kot, ki uporabnikom pokaže, kako njihov račun vidijo drugi. Tako so pridobili dostop do računov.

"Ali so bili računi ali informacije zlorabljeni, moramo še ugotoviti," je na blogu zapisal vodja varnosti pri podjetju Guy Rosen. Pridobili naj bi podatke na samih računih, kot so spol, kraj bivališča. Zaenkrat pa v družbi domnevajo, da niso zlorabili gesel.

"Zasebnost in varnost uporabnikov sta nam izjemno pomembni in žal nam je, da se je to zgodilo," je dodal Rosen.

Razkritje je že vplivalo na vrednost delnic Facebooka, ki je v eni uri padla za tri odstotke, na spletni strani navaja agencija Reuters.

Zaupanje uporabnikov v Facebook je sicer okrnjeno zaradi afere z britanskim svetovalnim podjetjem Cambridge Analytica, ki je pridobilo podatke 87 milijonov uporabnikov. Zaradi škandala je Facebook tarča več preiskav ameriških in britanskih regulatorjev.