Helikopter Slovenske vojske minuli konec tedna 11-krat poletel na pomoč, letos skupno že 467-krat

17. 9. 2018, 18:52 | Aktualno | Vir: STA

              Helikopter Slovenske vojske minuli konec tedna 11-krat poletel na pomoč, letos skupno že 467-krat (foto: Profimedia) Profimedia

Dežurne posadke letalstva Slovenske vojske so minuli konec tedna s helikopterjem 11-krat poletele na pomoč.

Sodelovale so pri štirih reševanjih v gorah, petkrat so izvedle nujne helikopterske prevoze, dvakrat prepeljale inkubator in z letalom Falcon v državo prepeljale organ, je Slovenska vojska zapisala na svoji spletni strani.

Ta mesec so dežurne helikopterske posadke 151. helikopterske eskadrilje pri reševanju v gorah sodelovale 20-krat, 18-krat so poskrbele za nujne helikopterske prevoze in trikrat prepeljale inkubator. Pri teh posredovanjih, v katerih so prepeljale 44 poškodovanih ali obolelih, so skupaj opravile 53 ur poletov.

V letošnjem letu so sicer helikopterji Slovenske vojske posredovali že 467-krat, pri tem so prepeljali 487 poškodovanih ali obolelih oseb in skupno leteli 544 ur.

Posadke 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske so poleg tega v tem obdobju z letalom Falcon izvedele devet prevozov za potrebe zavoda Slovenija Transplant. Skladno s pogodbo o sodelovanju med ministrstvom za obrambo in Zavodom RS za presaditev organov in tkiv Slovenija Transplant, ki so jo sklenili marca 2015, so z letalom Falcon doslej opravili skupno 38 prevozov.

Na vojaškem delu Letališča Jožeta Pučnika na Brniku sta za reševanje v gorah, medbolnišnične prevoze, prevoze inkubatorjev, gašenje in pomoč na težko dosegljivih območjih vsak dan v vidnem delu dneva v 15 minutah za polet pripravljena helikopterja Slovenske vojske. Tretji helikopter in letalo Falcon pa sta za polet pripravljena v 120 minutah.