Hojs vztraja: Ukinitev policijske ure ostaja v rumeni fazi

"Ukrep je še kako pomemben"

4. 3. 2021, 09:39 | Aktualno

              Hojs vztraja: Ukinitev policijske ure ostaja v rumeni fazi (foto: Bor Slana/STA) Bor Slana/STA

Policijska ura v Sloveniji je v veljavi že od 20. oktobra lani. Notranji minister Aleš Hojz je v sinočnji oddaji 24ur zvečer dejal, da bo tako ostalo do prehoda v rumeno fazo. 

Povedal je, da ”ta ukrep preprečuje intenzivnejše stike med ljudmi, zato je še kako potreben in še kako sorazmeren.” 

S tem se je odzval na pobudo SD-ja, ki predlaga, da se policijska ura čim prej ukine. Poslanec SD-ja Predrag Baković, ki je eden od predlagateljev pobude, trdi, da stroka ne strinja z njegovim mnenje. Med drugim je povedal, da se ljudje lahko družijo tudi po 21. uri in da se zaradi policijske ure potem ne vrnejo domov, pač pa prespijo pri tistih, kamor so se odpravili na obisk. 

Gre za "tako invaziven ukrep, da bi se moralo ne na tedenski, pač pa na dnevni ravni preverjati, ali je ta ukrep še primeren ali ne”, je dodal. 

Že pred časom je epidemiolog dr. Mario Fafangel dejal, da je vpliv policijske ure lahko celo kontraproduktiven: "V Sloveniji imamo že druge omejitve, zaprte lokale in druge dejavnosti, zato s policijsko uro le premikamo interakcije v notranje prostore, kjer se dogajajo ali izvajajo na nenadzorovan način.”

Hojs stranki SD očita, da je takšna pobuda le "politični populizem".