Hotelirji pri odpiranju nastanitev še zadržani

26. 4. 2021, 15:55 | Aktualno | Vir: STA

              Hotelirji pri odpiranju nastanitev še zadržani (foto: Sara Erjavec Tekavec/STA) Sara Erjavec Tekavec/STA

Hotelirji so pri odpiranju nastanitev, kljub temu da jim to vladni odlok v omejenem obsegu omogoča z današnjim dnem, še zadržani. Novogoriška družba Hit v naslednjih dneh načrtuje le odprtje hotela Sabotin v Solkanu. Družba Sava Turizem pa odpira nekaj nastanitev v Moravskih Toplicah in Radencih.

V hotelu Sabotin z 62 sobami bodo po besedah Jureta Boltarja iz kabineta predsednika uprave Hita začeli s pripravami na odprtje v naslednjih dneh. To pa bo poleg hotela Lipa v Šempetru pri Gorici trenutno tudi edini hotel, ki ga nameravajo odpreti. Brez odprtja igralništva se hotelskih zmogljivosti v hotelih Park in Perla, pa tudi drugih po Sloveniji po njihovi oceni ne splača odpreti.

Šempetrsko Lipo je družba Hit ob tem odstopila v uporabo šempetrski bolnišnici. Ker je v neposredni bližini bolnišnice, je namreč primerna za počitek zdravstvenih delavcev, ki imajo dolge delavnike zaradi zdravljenja bolnikov s covidom-19.

V družbi Sava Turizem, ki upravlja s hotelskimi namestitvami po vsej državi, so se z današnjim dnem odločili odpreti hotel in prekmursko vas Ajda, apartmajsko naselje Prekmurska vas v Termah 3000 v Moravskih Toplicah ter hotel Izvir v Zdravilišču Radenci.

"Te nastanitve so odlično zasedene, gostje kličejo že za termine v drugi polovici tedna, najde se še nekaj prostih sob," je za STA povedala Ana Praprotnik iz Save Turizma in dodala, da so vsi gostje danes prišli dobro pripravljeni in so imeli s seboj potrebna potrdila.

V Moravskih Toplicah, kjer so bili sicer vseskozi odprti za potrebe zdraviliškega zdravljenja in imeli tako odprt tudi bazen in velnes center, je ta ponudba zdaj na voljo tudi turističnim gostom, medtem ko v ostalih nastanitvah v tako kratkem času ne morejo pripraviti kopalnih površin in velnes centrov.

V sredo so načrtovali še odprtje dveh hotelov v izolskem turističnem naselju San Simon, a so si na podlagi povratnih informacij gostov, ki ocenjujejo, da so ukrepi preveč omejujoči, premislili.

Ostale nastanitve, ki jih imajo tudi v Portorožu, na Bledu in Ptuju, bodo odprli v skladu z odlokom vlade o nadaljnjih odpiranjih, predvidoma v drugi polovici maja, trenutno pa zanje že sprejemajo rezervacije.

So se pa zaradi povečanega povpraševanja po kampiranju na slovenski Obali odločili odpreti Kamp Lucija, in sicer v četrtek.

V Grand hotelu Sava v Rogaški Slatini se glede na trenutne pogoje in čas, ki ga potrebujejo za pripravo hotela na goste, še niso odločili za odprtje v prvomajskem terminu. Kot je povedal vodja marketinga Aleš Topolšek, bodo počakali na nadaljnje informacije v zvezi z odpiranjem turističnih zmogljivosti s strani vlade in takrat organizirali odprtje.

Večina mariborskih hotelov ta teden kljub praznikom za običajne goste še ne namerava odpreti vrat, pač pa bodo še naprej gostili poslovne goste in športnike. V mestnem hotelu City, ki je usmerjen predvsem v poslovne goste, tako danes in v torek še ostajajo zaprti, vrata za vse odpirajo v sredo, praznični konec tedna pa bodo spet zaprti. Od ostalih hotelov bosta goste sprejemala manjši hotel Maribor Inn, na Pohorju pa tudi tamkajšnja apartmajska vas z nekdanjim hotelom Bolfenk.

Nastanitveni obrati po vsej državi lahko danes znova sprejmejo goste, a lahko ne glede na velikost odprejo največ 30 sob. Za koriščenje nastanitve mora potrošnik predložiti negativen test na okužbo z novim koronavirusom ali pa dokazilo o prebolelosti oz. cepljenju. S tem je znova mogoče koristiti tudi turistične bone.