Hrvaška policija ovadila 32 oseb zaradi širjenja lažnih informacij o covidu-19

11. 6. 2020, 14:18 | Aktualno | Vir: STA

              Hrvaška policija ovadila 32 oseb zaradi širjenja lažnih informacij o covidu-19 (foto: Gregor Mlakar/STA) Gregor Mlakar/STA

Hrvaška policija je do konca maja na občinskih sodiščih ovadila 32 oseb zaradi izmišljevanja in širjenja lažnih informacij na družbenih omrežjih in aplikacijah med epidemijo covida-19, poročajo hrvaški mediji. Na Hrvaškem vznemirjanje javnosti z lažnimi informacijami ni kaznivo dejanje, temveč prekršek zoper javni red in mir.
 

Medtem ko so državljani množično prek medijev v živo spremljali novinarske konference hrvaškega nacionalnega štaba civilne zaščite, ki je objavljal informacije o številu okuženih in umrlih kot tudi priporočila epidemiologov, so posamezniki na družbenih omrežjih in aplikacijah javnosti ponujali "zaupne" informacije o razglasitvi karantene, zaprtih trgovinah, okuženih zdravstvenih delavcih in podobno, danes poroča časnik Novi list na svoji spletni strani.

Ovadeni so se med drugim sklicevali na domnevne visoke vire iz hrvaške vlade, ko so trdili, da bo v Zagrebu "popolna karantena" ter da je treba pohiteti v trgovine po zaloge hrane, saj bo mogoče v trgovino le enkrat tedensko zgolj v določenem času. Nekateri so trdili, da so hrvaške bolnišnice nabito polne z obolelimi ter da hrvaške oblasti o tem molčijo.

Nekateri so se celo predstavljali kot zdravniki in objavljali "resnične" novice o novem koronavirusu, "dobro obveščeni" so tudi poimensko navajali, na katerih oddelkih delajo posamezni zdravstveni delavci, ki naj bi zamolčali okužbo.

Primeri

Novi list navaja tudi primer ženske, ki je trdila, da je okužena, čeprav ni bila, a je s svojim početjem vznemirjala vse, ki jih pozna in je bila z njimi v stiku. Znan je še primer nočnega čuvaja v nekem dubrovniškem hotelu, ki je objavil fotografije s prejšnjih dogodkov v hotelu, in trdil, da ravnokar potekajo ter da kršijo ukrepe proti širjenju okužbe.

Ker so se takšne in podobne objave pokazale kot neresnične, je policija do konca maja ovadila 32 oseb zaradi prekrška lažnih informacij ali širjenja lažnih novic o covidu-19.

Hrvaški epidemiologi so sicer že aprila pozvali h kazenskemu pregonu oseb, ki širijo lažne informacije o stanju med epidemijo, a je policija lahko vložila zgolj ovadbe za prekrške, ker hrvaška zakonodaja ne pozna tovrstnega kaznivega dejanja.

Na Hrvaškem za osebe, ki z lažnimi novicami vznemirjajo državljane, velja zakon o prekrških zoper javni red in mir, ki so ga prevzeli iz nekdanje Jugoslavije. Spremenili so samo znesek denarnih kazni iz nekdanjih dinarjev v nemške marke, ne da bi te naknadno nadomestili z evri. Storilcem grozi največ do 100 evrov kazni ali pa do 30 dni zapora.