Hrvaška pripravljena na morebiten vnos okužb med turistično sezono

3. 6. 2020, 11:55 | Aktualno | Vir: STA

              Hrvaška pripravljena na morebiten vnos okužb med turistično sezono (foto: Profimedia) Profimedia

Realno je pričakovati posamezne primere okužb z novim koronavirusom, ki bodo posledica prihodov turistov iz drugih držav na Hrvaško, je opozoril vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. A Hrvaška ima zadostne zmogljivosti za nujno reševanje morebitnega pojava okužb med turisti, je zagotovil.

V pogovoru za komercialno televizijo Nova TV v torek zvečer je Capak sicer delil zaskrbljenost hrvaških epidemiologov, da bi kateri od turistov lahko prinesel okužbo z novim koronavirusom na Hrvaško, saj mnogi turisti prihajajo iz držav, v katerih je epidemiološko stanje slabše kot na Hrvaškem.

"Pomembne so naše zmogljivosti za hitro diagnostiko primerov, njihovo izolacijo in samoizolacijo njihovih stikov. Tako smo tudi doslej reševali situacijo. Mislimo, da imamo dovolj zmogljivosti, da bi rešili tudi morebitne okužbe, ki bi prišle s turisti," je povedal vodilni hrvaški epidemiolog.

Omenil je, da so imeli na ministrstvu za zdravstvo krizno srečanje na to temo ter da bodo do konca tedna objavili tudi natančen postopek v primeru okužb, povezanih s turisti. Kot je dejal, obstajajo še dvomi o tem, kdo naj bi obiskal osebo v turističnih namestitvenih objektih in preveril, ali ima simptome okužb in ali so simptomi povezani z novi koronavirusom. Napovedal je, da bodo natančna priporočila objavili v petek.

Do konca tedna naj bi objavili tudi rezultate 1100 seroloških testiranj, s katerimi so preverjali stanje okuženosti med prebivalstvom. "Število pozitivnih je pričakovano nizko, do dva odstotka," je razkril Capak.

Izpostavil je, da je na Hrvaškem odlična epidemiološka situacija, kakšno bi si mnogi samo želeli, a je pozval k previdnosti in spoštovanju vseh priporočil epidemiologov glede stikov v javnem življenju. Poudaril je, da bi na Hrvaškem lahko konec epidemije razglasili, ko v 14 dneh ne bodo imeli nobenega novega avtohtonega primera okužbe z novim koronavirusom.

Na Hrvaškem v torek sicer niso zabeležili novih primerov okužb. Na zdravljenju je še 55 od 2246 oseb, ki so zbolele s covidom-19 od konca februarja, ko so zabeležili prvo okužbo z novim koronavirusom.