Hrvaška sprejela zaostrene ukrepe pri vstopu v državo za potnike iz tretjih držav

Izvzeti vsi državljani EU ne glede na prebivališče

11. 7. 2020, 11:48 | Aktualno | Vir: STA

              Hrvaška sprejela zaostrene ukrepe pri vstopu v državo za potnike iz tretjih držav (foto: STA/Daniel Novakovič) STA/Daniel Novakovič

Potniki, ki želijo vstopiti na Hrvaško iz tretjih držav, bodo morali v obvezno samoizolacijo, če niso med izjemami začasne prepovedi vstopa v državo, je v petek zvečer sporočil hrvaški zavod za javno zdravstvo. Nadzor na meji so poostrili, potem ko so k porastu števila okuženih na Hrvaškem v zadnjem času prispevali potniki iz Srbije in BiH.

Iz začasne prepovedi vstopa na Hrvaško so izvzeli vse državljane Evropske unije ne glede na prebivališče kot tudi člane njihovih družin ter državljanov tretjih držav, ki imajo dolgoletno prebivališče ali pa pravico bivanja na podlagi vizumov, so sporočili na spletni strani HZJZ. Med izjemami so tako tudi Hrvati, ki živijo v Bosni in Hercegovini in imajo tudi hrvaško državljanstvo.

Izjeme za potnike iz tretjih držav so zdravstveni delavci, čezmejni delavci, prevozniki, potniki v tranzitu, turisti in poslovneži ter osebe, ki se izobražujejo ali pa imajo neodložljive osebne razloge. Med izjemami so tudi diplomati, policisti, pripadniki civilne zaščite in mednarodnih organizacij, vključno v vojaškimi osebami, ki opravljajo svoje funkcije, so dodali.

Za vse potnike iz tretjih držav, ki ne sodijo med izjeme, pa do določili 14-dnevno samoizolacijo oz. karanteno ali pa sedemdnevne samoizolacijo oz. karanteno, če bodo potem sami plačali testiranje in bo test negativen.

Za potnike v tranzitu bo hrvaška policija po 12 urah preverila, ali so zapustili Hrvaško. Spustili jih bodo v državo le v primeru, da so v tranzitu proti sosednji državi, ki jim bo omogočila vstop, so dodali.

Za turiste, poslovneže in osebe, ki potujejo zaradi izobraževanja, bo potreben negativen test na novi koronavirus. Test ne sme biti starejši od 48 ur, preden bo potnik prispel na hrvaško mejo.

Osebe iz tretjih držav, ki vstopajo na Hrvaško brez obvezne samoizolacije, bodo lahko v prvih 14 dneh obiska na Hrvaškem zapustile namestitev samo zaradi poslovnih ali nujnih razlogov. Na poslovnih srečanjih naj bo čim manj ljudi in naj se spoštuje medsebojno razdaljo 1,5 metra.

Pri zapuščanju namestitve jim priporočajo uporabo obraznih mask ter spoštovanje najmanj 1,5 metra razdalje do drugih oseb. Svetovali so tudi, naj se izogibajo vozilom javnega prevoza, če uporabljajo avtomobile, naj bodo sami ali samo z osebami, s katerimi si delijo namestitev.

Kot so še dodali, se morajo te osebe izogibati druženju v skupinah ter kontinuirano izvajati okrepljene higienske ukrepe.

Vsako jutro si morajo preveriti telesno temperaturo, če ugotovijo simptome okužbe, pa morajo ostati v namestitvi in obvestiti pristojnega zdravnika, so še zapisali.