Hrvaška začasno prekinja poostrene nadzore vseh potnikov na meji s Slovenijo in Madžarsko

9. 4. 2017, 09:18 | Aktualno | Vir: STA

              Hrvaška začasno prekinja poostrene nadzore vseh potnikov na meji s Slovenijo in Madžarsko (foto: profimedia) profimedia

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da Hrvaška začasno odstopa od uporabe uredbe o nadzoru schengenske meje.

Od petka, ko sta začeli Slovenija in Hrvaška na podlagi uredbe izvajati poostren nadzor vseh potnikov, ki prečkajo schengensko mejo, so potniki na prestop meje čakali tudi po več ur.

Hrvaška je sklenila prekiniti izvajanje uredbe tako na meji s Slovenijo kot na meji z Madžarsko in ponovno uvesti ciljane kontrole za državljane evropskega gospodarskega prostora in Švice, je zapisano v sporočilu hrvaškega notranjega ministrstva.

"Od začetka izvajanja uredbe do danes, kljub uporabi vseh razpoložljivih tehničnih in človeških zmogljivosti mejne policije ter kljub sodelovanju s slovensko in madžarsko mejno policijo, nismo uspeli v celoti omiliti zastojev na mejnih prehodih," izpostavljajo na hrvaškem notranjem ministrstvu.

Kot pojasnjujejo, so tekom sobote evropskega ministra za migracije Dimitrisa Avramopoulosa seznanili s težavami, ki so privedle do "nesorazmernega vpliva na pretočnost prometa", ter se z njim dogovorili za začasni odstop od uporabe uredbe na mejnih prehodih na notranjih mejah s Slovenijo in Madžarsko.

Slovenska policija je podobno potezo že potegnila. Kot je za POP TV pojasnil inšpektor Policijske uprave (PU) Novo mesto Bojan Tomc, so zaradi izredno dolgih čakalnih dob za prestop meje slovenski policisti že v petek zvečer prenehali s preverjanjem vseh potnikov, preverjali so le še potnike tretjih držav, potnike iz držav EU pa le občasno. Dodal je še, da tehnična oprema slovenskih policistov deluje odlično, hrvaška pa "nekoliko počasneje, kar malo podaljšuje čas čakanja".

Tudi Branko Viher s PU Maribor je za POP TV potrdil, da so zaradi dolgih čakalnih dob začasno prenehali preverjati vse potnike. Preverjali so jih tako le na hrvaški strani in če so pri kateremu zaznali nepravilnosti, so ga vrnili na slovensko stran meje.

Na slovenskih prometnicah v smeri meje s Hrvaško je bila ves petek in soboto gneča z zastoji, vozniki so za prestop meje čakali tudi po več ur.

V popoldanskem času so se kolone sicer nekoliko skrajšale. Povečan promet je deloma posledica počitnic v sosednji Avstriji in na Bavarskem, a osnovna ovira je izvajanje uredbe o poostrenem nadzoru na schengenski meji.

Kot je za POP TV napovedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, bo Slovenija prihodnji teden Evropski komisiji poslala "temeljito informacijo" o razmerah, ki jih je izvajanje uredbe o nadzoru schengenske meje povzročilo zadnje dva dni. Ukrepi za večjo varnost so potrebni, a treba jih je narediti življenjske, je dejal.