Hrvaški gasilci rešili begunca, ujetega v bitumen v železniškem zabojniku

28. 7. 2017, 11:22 | Aktualno | Vir: STA

              Hrvaški gasilci rešili begunca, ujetega v bitumen v železniškem zabojniku (foto: profimedia) profimedia

Gasilci v Kutini na Hrvaškem so potrebovali celo noč, da so rešili mladoletnika iz Afganistana, ki je bil ujet v bitumnu v železniškem zabojniku. Gasilci so z rokami ločevali milimeter po milimeter bitumna z najstnika, ob tem pa so morali biti previdni, da se ne bi tudi sami ujeli v lepljivo snov, ki jo sicer uporabljajo pri gradnji cest.

Fant, ki je po ocenah star 15 let, uspešno okreva v bolnišnici v Sisku po deveturni reševalni drami, ki je potekala v noči na sredo.

Nesrečni mladoletnik naj bi v železniški zabojnik z bitumnom stopil v Srbiji, reševali pa so ga približno 200 kilometrov zahodno od hrvaško-srbske meje. Na eni od železniških postaj pred Kutino so ugotovili, da je nekdo v zabojniku, potem pa so vlak v torek zvečer preusmerili na stranski tir v Kutini.

Na pomoč je prišlo okoli deset gasilcev, ki so morali najprej narediti odprtino na zabojniku, da so sploh lahko prišli do fanta, ki je že trpel bolečine. Ob ohlajanju se je bitumen nekoliko skrčil in fant je bil kot v oklepu, je danes pisal hrvaški dnevnik Jutarnji list.

Reševalci niso mogli uporabiti orodja, da ne bi poškodovali najstnika. Zato so z rokami počasi ločevali bitumen od telesa izčrpanega fanta, s katerim so ves čas komunicirali, da ne bi zaspal.

Čeprav se je bitumen ponoči nekoliko skrčil, je spominjal na živi pesek in so morali biti gasilci previdni, da se tudi sami ne bi ujeli v lepljivo past, ki je reševalce spominjala na zmes za depiliranje. Zahtevana akcija je tudi psihično izčrpala vse udeležence, piše zagrebški časnik.

Podoben primer naj bi pred nekaj leti zabeležili na Kitajskem.