Hrvaški premier zavrnil ponujeni odstop ministrice, ki je povozila deklico in jo ranila

11. 3. 2019, 12:10 | Aktualno | Vir: STA

              Hrvaški premier zavrnil ponujeni odstop ministrice, ki je povozila deklico in jo ranila (foto: profimedia) profimedia

Hrvaška ministrica za regionalni razvoj Gabrijela Žalac je v soboto v Vinkovcih z avtomobilom zadela desetletno deklico, ki je izven prehoda za pešce prečkala cesto. Ministrica iz vrst HDZ ni bila pod vplivom alkohola, a ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja. Danes je povedala, da je premierju ponudila svoj odstop. Ta ga je zavrnil.

Deklica je imela huje poškodovane noge in so jo morali v bolnišnici v Osijeku operirati. Zdravniki pričakujejo, da jo bodo do konca tedna spustili domov.

Nesreča se je pripetila v soboto v dopoldanskih urah, ko je deklica poskusila prečkati dolgo in prometno cesto, na kateri v bližini ni prehoda za pešce.

Policija je izpostavila, da je deklica nepazljivo stekla na cesto pred avtomobil znamke peugoet 308, ki jo je zadel. A 40-letna voznica ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja in je zato na kraju dogodka plačala 500 kun (67,5 evra) kazni, so dodali.

Policija ni želela odgovoriti na novinarska vprašanja o tem, s kakšno hitrostjo je peljala 40-letna ministrica, ko je trčila v deklico. Na tem delu ceste je sicer hitrost omejena na 50 kilometrov na uro.

Za vsa dodatna vprašanja so novinarje napotili na tožilstvo v Vinkovcih, ki bo odločalo o morebitni kazenski ovadbi proti ministrici, ker gre za prometno nesrečo, ki je imela za posledico hudo telesno poškodbo.

Žalčeva je danes sklicala novinarsko konferenco na sedežu ministrstva, ki ga vodi, in v solzah povedala, da je takoj po nesreči ponudila svoj odstop predsedniku vlade Andreju Plenkoviću "iz moralnih in vseh drugih razlogov". Izognila se je odgovoru, zakaj ni nepreklicno odstopila, temveč je pojasnila, da bo Plenković objavil svojo odločitev o njeni usodi na položaju ministrice.

Izjavila je, da se je do danes izogibala medijem, ker je bila v šoku. Tudi danes je bila vidno pretresena, ko je dejala, da se je v soboto poskusila izogniti deklici, ki je prečkala cesto, a ji ni uspelo. Ocenila je, da ni peljala hitreje kot 40 kilometrov na uro. Povedala je, da je najbolj pomembno, da bo z deklico, ki je sicer njena soseda, vse v redu.

Potrdila je, da je njeno vozniško dovoljenje poteklo 9. junija 2016, a se je tega zavedla šele potem, ko jo je na to opozoril policist po sobotni nesreči. Dejala je, da je osebno vozila avtomobil samo ob vikendih doma v Vinkovcih.

Pred novinarje v Zagrebu je danes stopil tudi hrvaški premier Plenković, ki je povedal, da Žalčeva "ostaja ministrica". Kot je pojasnil, se lahko podobna nesreča zgodi vsakomur, zaradi prekrška z neveljavnim vozniškim dovoljenjem pa ne bo zahteval, da zapusti vlado. Izpostavil je, da je ministrica tudi plačala denarno kazen zaradi napake in malomarnosti. Obenem je pohvalili njeno delo v vladi.

Tudi Plenković je obžaloval sobotno nesrečo, v kateri je bila udeležena ministrica. Kot "najbolj pomembno" je izpostavil zdravje deklice, ki je po njegovi oceni "v Osijeku dobila vso potrebno zdravniško oskrbo in ne bo imela nobenih posledic".

Koalicijski partnerji HDZ v vladi naj bi se sicer strinjali, da Plenković in ministrica Žalčeva ocenita, ali lahko ostane na ministrskem položaju kljub nesreči in dejstvu, da ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja.

Dogodke je komentirala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je ocenila, da gre za "vprašanje moralne in etične odgovornosti uradnice in državljanke". V opoziciji soglašajo, da bi ministrica morala odstopiti.