Hrvaško stresel nov močnejši potres z magnitudo 5,5, čutili smo ga tudi v Sloveniji

Žarišče blizu Petrinje

6. 1. 2021, 18:55 | Aktualno | Vir: STA

              Posledice potresa 29. decembra 2020. (foto: Posledice potresa) Posledice potresa

Posledice potresa 29. decembra 2020.

Hrvaško je danes okoli 18. ure stresel nov močnejši potres z žariščem blizu Petrinje. Čutiti ga je bilo tudi v številnih drugih krajih na Hrvaškem in v Sloveniji. Po zadnjih podatkih Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) je imel potres magnitudo 5,5.

Tresenje tal je trajalo nekaj sekund. EMSC je še tvitnil, da je bilo žarišče potresa 48 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. Po prvih informacijah na območju Petrinje ni bilo večje gmotne škode, poročajo hrvaški mediji.

Zagrebški seizmolog Krešimir Kuk je za regionalno televizijo N1 potrdil, da je žarišče potresa znova bilo pri vasi Strašnik v bližini Petrinje. Potrdil je, da je bila magnituda današnjega potresa 5.

"Opozarjali smo na to. Realno je bilo po tistem močnem potresu z magnitudo nad 6, pričakovati nekaj potresov z magnitudo 4 in 5", je dejal Kuk. Dodal je, da se je potrebno zavedati, da se bodo potresi vrstili še nekaj časa.

Na območju Siska in Petrinje, ki se nahaja približno 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba, so najmočnejši potresni sunek v preteklih osmih dneh zabeležili 29. decembra. V potresu z magnitudo 6,2 je umrlo sedem ljudi. Do danes so zaradi potresa prijavili škodo na več kot 22.000 objektih.

Tla v sisaško-moslavški županiji se tresejo vse od 28. decembra, ko so zabeležili potres z magnitudo 5. Od takrat je bilo na tem območju več sto potresnih sunkov, večinoma z magnitudo med 2 in 3. Današnji sunek je bil eden najmočnejših po torkovem uničujočem potresu.