Hrvaško stresel potres z magnitudo 5,3, čutili so ga tudi v Sloveniji

V NEK-u brez posledic

22. 3. 2020, 08:25 | Aktualno | Vir: STA
Hrvaško stresel potres z magnitudo 5,3, čutili so ga tudi v Sloveniji (foto: Hina/STA) Hina/STA

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 6.24 zabeležili potres magnitude 5,1. Epicenter je bil 110 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Zagreba. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije, so sporočili iz urada za seizmologijo Agencije RS za okolje (Arso).

Žarišče potresa je bilo 10 kilometrov pod zemeljskim površjem, še navaja EMSC.

Agencija za okolje pa je sporočila, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 5,1 v bližini Zagreba, 110 km vzhodno od Ljubljane.

Potres so po prvih podatkih zaznali prebivalci celotne Slovenije. Iz Dobove, ki je ob meji s Hrvaško, poročajo o glasnem bobnenju, tresenju tal, s polic pa so padali razni predmeti.

Potres je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina trajal nekaj sekund, na ulice pa pognal številne prebivalce Zagreba. Po poročanju spletnega portala hrvaške HRT je v Zagrebu nastala precejšnja materialna škoda. Deli mesta so brez elektrike in vode. Poškodovane so številne stavbe, popokale so stene, omet je padal na avtomobile. Med drugim se je na zagrebški katedrali porušil del stolpa.

Po zadnjih podatkih je naj bi v potresu umrl 15-letni otrok. Tako je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Kasneje je predstojnik otroške bolnišnice v Zagrebu povedal, da fanta še niso odpisali in da ga še oživljajo.

Nekaj po 7. uri so v Zagrebu, pa tudi v delu Slovenije, čutili popotresne sunke.

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) ni povzročil škode. Elektrarna deluje varno in zanesljivo, je za STA potrdila predstavnica za odnose z javnostmi Neka Ida Novak. Po njenih besedah bodo v elektrarni vendarle opravili preventivni pregled sistemov in opreme.