Ikea zaradi koronavirusa zaprla vseh svojih 30 trgovin na Kitajskem

30. 1. 2020, 12:04 | Aktualno | Vir: STA

              Ikea zaradi koronavirusa zaprla vseh svojih 30 trgovin na Kitajskem (foto: profimedia) profimedia

Švedski prodajalec pohištva Ikea se je odločil "do nadaljnjega" zapreti vse trgovine na Kitajskem zaradi širjenja koronavirusa. Že v sredo so zaprli vrata približno polovice svojih trgovin, danes so se odločili, da zaprejo vseh 30 trgovin.

Ikea je prejšnji teden najprej zaprla svojo trgovino v Wuhanu, nato pa nadaljevala s tem ukrepom skladno s širjenjem virusa, ki razsaja na Kitajskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švedski prodajalec pohištva ima na Kitajske približno 14.000 zaposlenih, ki so jih prosili, da do nadaljnjega ostanejo doma, bodo pa kljub temu prejeli plačilo.

Pisarne zapira Google, umikajo se British Airways

Tudi ameriški tehnološki velikan Google je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil, da bodo njihove pisarne ostale zaprte tudi po koncu praznovanja lunarnega novega leta. Zaposlenim, ki delajo na Kitajskem, so priporočili, da se čim prej vrnejo v ZDA in tam od doma delajo dva tedna.

Zaprte so tudi tovarne japonskih avtomobilskih proizvajalcev Honda in Toyota, saj se soočajo tudi z zapleti pri dobavi delov.

Za umik iz Kitajske so se odločile tudi številne letalske družbe, ki so že v sredo odpovedale lete, med drugim British Airways, Lufthansa in Air France. Zaradi zmanjšanega povpraševanja, ki sledi pozivu ameriškega zdravstvenega ministrstva, je svoje storitve omejil tudi ameriški United Airlines.

Potrjenih okužb zdaj že preko 7700

Število smrtnih žrtev koronavirusa je na Kitajskem doseglo 170, potrjenih je okrog 7700 primerov okužb. Izbruh virusa bo imel negativen učinek tako na kitajsko, kot tudi globalno gospodarsko rast, saj bo upadla proizvodnja, prekinjene so nekatere letalske povezave, manj bo turistov in mednarodne trgovine.