Indija: Zaradi glasovanja za napačno stranko si je odrezal prst!

19. 4. 2019, 14:16 | Aktualno | Vir: STA

              Indija: Zaradi glasovanja za napačno stranko si je odrezal prst! (foto: profimedia) profimedia

Indijski volivec si je iz obupa odrezal kazalec, ko je ugotovil, da je na splošnih volitvah pomotoma glasoval za napačno stranko.

Pawan Kumar se je v četrtek na elektronski glasovalni napravi zmedel zaradi številnih simbolov strank in pomotoma glasoval za vladajočo stranko Bharatiya Janata (BJP) premierja Narendra Modija, namesto za regionalno rivalsko stranko v zvezni državi Uttar Pradesh, je njegov brat povedal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Razburjen 25-letnik je nato odšel domov in si z mesarskim nožem odrezal kazalec.

Čeprav v Indiji na voliščih glasujejo elektronsko, vsakemu volivcu po oddaji glasu še vedno označijo kazalec s črnilom, da ne bi znova glasovali.

volitve Indija

Njegov brat Kailash Chandra je povedal, da se je zelo veselil, ker se je prvič v življenju udeležil volitev. Ko pa je ugotovil svojo napako, je bil tako razburjen, da si je odrezal prst, ki je bil označen s črnilom. Svojci so ga takoj odpeljali v bolnišnico.

Na spletu je nato zaokrožil video posnetek, v katerem ima povit prst in pravi, "da je hotel glasovati za slona, a je namesto tega glasoval za rožo". Lotos je simbol stranke BJP, slon pa stranke Bahujan Samaj, ki je del zavezništva, ki v omenjeni zvezni državi kandidira proti Modiju.

Simbol stranke se na volilnih napravah nahaja ob fotografiji kandidata.

V četrtek je potekala druga faza indijskih maratonskih volitev, ki so se začele 11. aprila in bodo v skupno sedmih fazah potekale do 19. maja. Na njih lahko glas odda več kot 900 milijonov volilnih upravičencev. Med več tisoč kandidati izbirajo 543 poslancev spodnjega doma parlamenta.