Indijansko poletje se poslavlja, skokoma pa prihaja čisto prava zima!

16. 11. 2018, 17:10 | Aktualno | Vir: STA

              Indijansko poletje se poslavlja, skokoma pa prihaja čisto prava zima! (foto: profimedia) profimedia

Letošnje indijansko poletje se končuje. Temperatura se je v minulih dneh že začela postopno spuščati, še hladnejši zrak pa bo naše kraje zajel v prihodnjih dneh. Od nedelje niti dnevna temperatura povečini ne bo več presegla petih stopinj Celzija, izključena ni niti prva snežna pošiljka. Na Primorskem si lahko obetajo močno burjo.

Jutranja temperatura je bila že danes ponekod okoli ledišča, so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso). Še nekoliko hladnejši zrak bo državo zajel ob koncu tedna, obenem pa se bo okrepil vzhodni veter in iznad Balkanskega polotoka bo k nam pritekala bolj vlažna zračna masa. Hladnejši zrak se bo prelival čez hribe zahodne Slovenije in zato se bo začela krepiti burja na Primorskem, ki že konec tedna lahko preseže opozorilne vrednosti. Kot so opozorili na Arsu, bodo v soboto in nedeljo najmočnejši sunki burje predvsem v Vipavski dolini lahko presegli hitrost 100 kilometrov na uro.

Zaradi prisilnega dviga zraka, ki bo k nam pritekal s Panonske nižine na hribe jugovzhodne in južne Slovenije, bo lahko v nedeljo začelo rahlo snežiti, ali pa bo morda le naletaval sneg predvsem na območju Kočevskega in deloma Dolenjske ter Bele Krajine. Količina ne bo velika, vtis pa bo vendarle kar zimski, so napovedali na agenciji.

Hkrati bo zahodno od Portugalske nastal ciklon, ki bo potoval proti Maroku. Na zavetrni strani gorovja Atlas bo zaradi višinskih procesov nastajal sekundarni ciklon nad jugozahodnim Sredozemljem. Ta ciklon se bo nad še razmeroma toplim Sredozemskim morjem poglobil in se pomikal nad srednjo Italijo in Jadran.

K nam bo v višinah dotekal nekoliko toplejši zrak, pri tleh pa se bo krepil vzhodnik, zato bo zrak v nižjih zračnih plasteh ostajal hladen. "Dober recept za sneženje in močno burjo," so poudarili na Arsu. Burja se bo v torek še okrepila, padavine pa bodo nastajale zaradi narivanja toplejšega zraka v višinah in prisotnosti fronte. Kot so pojasnili, gre za padavine "tipa tople fronte".

Vendarle pa so za zdaj meteorologi še previdni pri napovedovanju, ali bo snežilo in kako obilno bo sneženje. Negotovost je že v samem pojavu ciklogeneze v zavetrju Atlasa, prav tako v nadaljnjem razvoju sredozemskega ciklona in v natančni smeri njegovega gibanja. "Če bo potoval nekoliko južneje, morda padavine ne bodo segle do nas, ali pa bodo zajele le južni del Slovenije," so pojasnili.

Odprtih je torej še več možnosti, ena od teh pa vendarle obeta prvo snežno pošiljko. Bodo pa razmere v prihodnjih dneh postale vse bolj predvidljive, so še zapisali na agenciji.