Nov porast okužb v Sloveniji. Infektologinja: Lahko nas začne skrbeti!

Potrjenih 8 novih primerov

18. 6. 2020, 15:49 | Aktualno | Vir: STA

              Nov porast okužb v Sloveniji. Infektologinja: Lahko nas začne skrbeti! (foto: Nik Jevšnik/STA) Nik Jevšnik/STA

Čas je, da nas začne skrbeti in da začnemo z določenimi ukrepi, je v zvezi s porastom okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh v Sloveniji poudarila Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike. Kot je dejala, je na srečo situacija trenutno še taka, da gre za vnesene primere okužb iz držav na območju bivše Jugoslavije.
 

"Seveda vsak, ki pride z rizičnega območja, predstavlja potencialni vir okužb za svojo okolico," je opozorila Logarjeva. Ob tem ni izključila možnosti, "da smo morda že na začetku drugega vala". "Skrbi nas, ker veliko ljudi potuje predvsem na družinska srečanja v bivše jugoslovanske republike. Prav taka srečanja pa predstavljajo veliko tveganje, saj gre za veliko stikov in dolgotrajnejše stike," je dodala.

Ker je večina novih okužb v Sloveniji povezana z druženjem z osebami iz bivših jugoslovanskih republik ali s potovanjem na to območje, bo treba po besedah Logarjeve "razmisliti, kako vzpostaviti nadzor nad ljudmi, ki prihajajo nazaj v Slovenijo ali pa prihajajo na obiske". Poudarila je, da je zato treba pohiteti z ukrepi.

"Zaenkrat se okužbe še ne širijo znotraj države na način, da ne bi vedeli primarnega izvora okužbe. Vsi, za katere vemo, da so pozitivni, so bodisi imeli stik z nekom, ki je prišel iz držav na območju bivše Jugoslavije, bodisi so bili v teh državah. Kadar bomo imeli okužbe brez znanega stika, takrat pa bo treba poostriti ukrepe tudi znotraj države, npr. omejiti gibanje znotraj posamezne občine," je pojasnila.

Zaposleni v UKC se ni okužil v službi

V zvezi z zdravstvenim delavcem iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, pri katerem so v sredo potrdili okužbo, pa je Logarjeva dejala, da se zaposleni ni okužil v službi, temveč na zasebnem druženju, kjer je bila tudi oseba iz rizične države in za katero se je kasneje izkazalo, da je okužena.

Po besedah Logarjeve je bil zaposleni nazadnje v službi v ponedeljek. "Stikov je bilo relativno malo. Ni bil v neposrednem stiku, ki bi ogrožal bolnike. Tudi pri stikih z drugimi zaposlenimi ni šlo za nevarne stike, zato delo na oddelku ni omejeno," je še dodala.

V sredo opravljenih 952 testov

Sicer je bilo sredo v Sloveniji ob opravljenih 952 testih potrjenih osem okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada. Noben bolnik s covidom-19 v sredo ni umrl, enega so iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo. V bolnišnici pa se jih zdravi še šest, eden na intenzivni negi.

Po tri nove okužbe so v sredo potrdili v Ljubljani in pri tujih državljanih. Po ena okužbo pa so potrdili še v Kopru in Krškem. Skupno so tako v Sloveniji doslej potrdili 1511 okužb z novim koronavirusom, 109 bolnikov s covidom-19 je umrlo.

Ljubljanski klinični center je danes prek Twitterja sporočil, da so pri enem od njihovih zaposlenih potrdili okužbo z novim koronavirusom. Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb je odredila ustrezne ukrepe.