Interniranci in druge žrtve nacizma so se spet srečali v Portorožu

20. 9. 2020, 14:40 | Aktualno | Vir: STA

              Interniranci in druge žrtve nacizma so se spet srečali v Portorožu (foto: STA/Nebojša Tejić) STA/Nebojša Tejić

V Portorožu so že 59. priredili slovesnost ob vseslovenskem srečanju bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov nacifašističnih taborišč in zaporov, izgnancev ter ukradenih otrok, njihovih svojcev in prijateljev. Evropska poslanka Tanja Fajon je ob tej priložnosti poudarila pomen spominjanja na vzroke za grozote vojne.

Slavnostna govornica, evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je izpostavila, da se nič ne more primerjati s položajem, v katerem so se bivše interniranke znašle kot mlade ženske, s svojo prisotnostjo danes v Portorožu pa so "glas, ki pripoveduje, glas, ki opozarja, in glas, ki opominja".

Obenem je Fajonova opozorila na pomen ohranjanja kolektivnega zgodovinskega spomina, zlasti v današnjem času:

"Evropska unija je zrasla na pogorišču in ruševinah, prepojenih s krvjo. Njeni temelji so zacementirani z vizijo, mislimi in dejanji ljudi, ki so zmogli preseči vsakovrstne delitve."

Hkrati je evropska poslanka spomnila na držo preživelih internirank, ki so z uporom proti potujčevanju, jasnim krikom proti nacizmu in fašizmu vsem nam "dale vse, kar je mogoče dati".

Po drugi strani pa je zaskrbljujoče, da smo svobodo danes začeli jemati kot samoumevno in pozabili na tovarištvo. Naš čas tako po eni strani zaznamuje preobilje, po drugi pa razjedanje moralnih vrednot, ko ob hlastanju za dobičkom naraščajo družbene neenakosti.

"Živimo v trenutku, ko povsod po Evropi glavo dviga nacionalizem, ko v marsikateri državi veje duh tiranije, ko slavo pridobivajo populistični voditelji. Zaznavamo ta trenutek tudi v Sloveniji in vemo, kam nas lahko pripelje," je opomnila Fajonova. Prav zato po njenem ne smemo nikoli pozabiti druge svetovne vojne in vzrokov zanjo ter moramo vedno znova obsoditi nacizem in fašizem ter se pokloniti njunim žrtvam.

Sporočilo predsednika republike Boruta Pahorja, sicer častnega pokrovitelja dogodka, ki ga danes izjemoma ni bilo na slovesnosti, je prebrala njegova življenjska sopotnica Tanja Pečar. Predsednik je izpostavil, da so bivše interniranke "živa priča moralnega mračnjaštva, ki ga prinese nasilje, sprva besedno, nato fizično".

"Tisti, ki nam je bilo vaše trpljenje prihranjeno, smo dolžni ohranjati vaše zgodovinsko izkustvo v upanju, da bo s svojim sporočilom pripomoglo k reševanju vseh naših problemov po mirni poti," se je še glasilo Pahorjevo sporočilo.

Letošnja slovesnost je potekala pod naslovom Obrazi Ravensbrücka, s podnaslovom Preživele smo, spominjamo se še. Pri tem so prek kratkih portretov posameznih nekdanjih taboriščnic, pokojnih in še živih, obudili spomin na vzroke, zaradi katerih jim je bila odvzeta prostost, ter na trpljenje in razčlovečenje v taborišču.

Slovesnost v organizaciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB je zaradi razmer v zvezi s covidom-19 potekala v okrnjeni zasedbi in ob spoštovanju varnostnih ukrepov.