Irci so na referendumu podprli odpravo prepovedi splava

26. 5. 2018, 14:20 | Aktualno | Vir: STA

              Irci so na referendumu podprli odpravo prepovedi splava (foto: profimedia) profimedia

Irci so na petkovem referendumu z veliko večino podprli odpravo prepovedi splava, kažejo prvi uradni izidi. V volilnem okrožju Galway East, prvem od 40, za katero je volilna komisija objavila izide, je odpravo osmega amandmaja irske ustave, ki onemogoča umetno prekinitev nosečnosti, podprlo 60 odstotkov volivcev.

Irski premier Leo Varadkar, ki je podpiral odpravo prepovedi, je še pred objavo prvih uradnih izidov dejal, da vse kaže, da Irci pišejo novo poglavje v zgodovini države. "Demokracija v akciji. Videti je, da bomo pisali zgodovino," je zapisal na Twitterju.

"Kar smo videli danes, je vrhunec tihe revolucije, ki je potekala na Irskem," je za javno radiotelevizijo RTE dejal premier. "To je bila velika vaja iz demokracije in ljudje so povedali svoje mnenje," je dodal.

"Ljudje so povedali, da si želijo sodobno ustavo za sodobno državo, da spoštujemo in zaupamo ženskam, da bodo sprejemale prave odločitve o svojem zdravju," je še dejal premier.

Nasprotni tabor je izid označil za tragedijo. "Kar so irski volivci naredili včeraj, je tragedija zgodovinskih razsežnosti. Napačno ne postane pravilno samo zato, ker to podpira večina," je sporočila ena vodilnih organizacij v kampanji proti odpravi prepovedi splava Save the 8th. Skupina je še sporočila, da bo tudi v prihodnje nasprotovala zakonodaji, ki bi "omogočila ubijanje otrok v naši deželi".

Glede na anketo časnika The Irish Times je za odpravo prepovedi glasovalo 68 odstotkov volivcev, po anketi javne radiotelevizije RTE pa celo 69 odstotkov.

Irci so na referendumu glasovali o odpravi osmega amandmaja irske ustave, ki dejansko onemogoča umetno prekinitev nosečnosti. Če bo večina glasovala za, bodo lahko sprejeli novo zakonodajo, ki bo ženskam omogočala splav na njihovo zahtevo v prvih 12 tednih nosečnosti.

Osmi amandma, ki je na Irskem začel veljati leta 1983, je izenačil pravico do življenja tako za nerojenega otroka kot nosečnico, s tem pa je prekinitev nosečnosti v državi dejansko postala nemogoča. Po letu 2013 so nato na Irskem dovolili umetno prekinitev nosečnosti samo v primeru ogroženosti življenja nosečnice.

V primeru umetne prekinitve nosečnosti, kadar življenje nosečnice ni ogroženo, je na Irskem tako za nosečnico kot zdravnika in vse, ki pri tem pomagajo, zagrožena zaporna kazen do 14 let zapora. Irska ima tako eno od najstrožjih zakonodaj glede umetne prekinitve nosečnosti na svetu.

Na Irskem s kriminalizacijo umetne prekinitve nosečnosti splava niso odpravili, so pa dosegli stigmatizacijo žensk. Prepoved umetne prekinitve nosečnosti tako ne dosega svojega namena, ogroža pa življenja žensk in povzroča diskriminacijo in neenakopravnost.