Italijani lahko odidejo na sprehod in sladoled

Postopno rahljanje ukrepov

4. 5. 2020, 13:42 | Aktualno | Vir: STA

              Italijani lahko odidejo na sprehod in sladoled (foto: Profimedia) Profimedia

Italijani lahko odidejo na sprehod ali si v bližnjem lokalu privoščijo sladoled. Na kavo in klepet v baru pa bodo morali počakati še en mesec. Država na Apeninskem polotoku je namreč po dveh mesecih strogih karantenskih ukrepov začela rahljati ukrepe omejevanja gibanja in se počasi vrača v normalno življenje.
 

V Italiji, kjer je karantena veljala od 10. marca, so danes znova začeli delovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Po ocenah se je danes tako na delo vrnilo okoli štiri milijone ljudi.

Odprli so se tudi bari in restavracije, ki pa lahko pripravljajo le hrano in pijačo za s seboj. Tako si lahko Italijani v svojem najljubšem baru privoščijo jutranji espreso, ki ga lahko spijejo na poti, ali se med sprehodom v tem toplem vremenu posladkajo s sladoledom, ki so ga vzeli v bližnjem lokalu.

Eden od sladoledarjev v Rimu je poskrbel za dodatno zaščito sebe in svojih strank, ki jim med drugim pred vstopom izmerijo temperaturo. Sladoled pa izročajo skozi manjšo odprtino v pleksi steklu, ki ločuje prostor za zaposlene in stranke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Italiji so se danes odprli tudi parki in druge zelene površine, ljudje pa lahko znova obiskujejo sorodnike ter se gibljejo znotraj svoje dežele. Športne dejavnosti niso več omejene na bližino doma.

Preventivno oblasti odsvetujejo uporabo javnega prometa, v zaprtih prostorih pa morajo vsi nositi maske.

Rahljanje ukrepov pa je napovedano tudi v prihodnjih tednih. 18. maja se bodo v državi znova odprle še trgovine na drobno, muzeji in knjižnice. 1. junija bodo vrata spet odprli bari, restavracije, frizerski in kozmetični saloni.

Prve ukrepe so v Italiji začeli rahljati že po velikonočnih praznikih. Pred tem so imeli ljudje samo dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami. 14. aprila so ponekod po državi odprli papirnice, knjigarne in trgovine z otroškimi oblačili.

Italija je med najhuje prizadetimi državami zaradi covida-19, ki mu je podleglo več kot 28.800 ljudi, se pa razmere umirjajo, saj ozdravi vse več ljudi, manj pa se jih okuži. Aktivno okuženih je tako še okoli 100.000.