Italijanski državljan je novinarsko ekipo najprej zmerjal, potem pa vanjo zapeljal z avtom

8. 8. 2018, 18:35 | Aktualno | Vir: STA

              Italijanski državljan je novinarsko ekipo najprej zmerjal, potem pa vanjo zapeljal z avtom (foto: profimedia) profimedia

Dopoldanski napad na ekipo Televizije Slovenija v Novi Gorici so ostro obsodili v kolektivu RTVS in v Društvu novinarjev Slovenije. Zaskrbljeni so zaradi dejstva, da vse pogostejše verbalno nasilje nad novinarskim in uredniškim delom prehaja v fizično nasilje, in poudarjajo, da je zaščita novinarske svobode ključ do demokratične družbe.

Napad na novinarko in snemalca Televizije Slovenija se je zgodil dopoldne na Trgu Evropa, ki povezuje slovensko in italijansko Gorico, ko sta snemala prispevek o pobudah dveh mest z ruskim turistom. Kot so v odzivu zapisali novinarji, uredniki in vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS), se lahko samo srečnemu naključju in prisebnosti priče in ekipe zahvalijo, da se je napad "končal samo z razbito kamero".

"Svobodno in neodvisno novinarsko delo je eden od temeljnih postulatov demokracije in napad na novinarje je napad na demokracijo. Vsaka normalna demokratična družba mora imeti do takšnih pojavov ničelno toleranco," so poudarili v kolektivu RTVS.

Podobno so poudarili tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS). Kot so izpostavili, je zaščita novinarjev in novinarske svobode ključ do demokratične družbe. "Že večkrat smo v društvu opozorili, da spodbujanju sovražnosti tlakujejo pot tudi nekateri, ki bi morali biti za zgled, a jih to ne ustavi, da ne bi skoparili z žaljivkami na račun novinarjev. Na žalost pa nekateri mediji te celo reproducirajo in tako še podpihujejo sovražnost v družbi," so zapisali in pozvali k izogibanju širjenja sovražnosti. Organe pregona so obenem pozvali, "da naredijo vse, da ukrepajo zoper storilce".

V DNS namreč z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da je v zadnjem času vse več primerov, ko so slovenski novinarji tarča groženj in napadov, verbalnih in fizičnih, ter da bi se današnji napad lahko končal z najhujšimi posledicami.

"Ne glede na motive napadov je dejstvo, da tovrstni dogodki ostanejo v podzavesti novinarjev, ki se vsakodnevno trudijo javnosti prikazati relevantne zgodbe. Si zares želimo družbe s servilnimi, nekritičnimi in ustrahovanimi novinarji," so vprašali.

Voznik osebnega vozila, ki ga policisti po pobegu na italijansko stran še niso izsledili, je namreč dopoldne mimo novinarske ekipe večkrat peljal in nanjo kričal, nato pa je tudi zapeljal proti snemalcu, ki je še pravočasno odskočil, tako da ni bil poškodovan. Se je pa voznik z vozilom zaletel v kamero in jo poškodoval. Policisti dogodek preiskujejo v smeri suma storitve kaznivega dejanja grožnje.

Omenjeni napad ni edini napad na novinarsko ekipo v zadnjem času. Konec julija sta namreč Rok Žavbi, ki je zaradi novačenja borcev za Islamsko državo in posedovanja orožja prestal zaporno kazen v Italiji, in njegov oče napadla novinarsko ekipo televizijske hiše Planet TV. Novinarju in snemalcu, ki sta v vasi Pšajnovica v okolici Kamnika stala na cesti pred hišo družine Žavbi, se je najprej približal oče Roka Žavbija in ju začel preganjati ter vpiti, da jima ne dovoli snemanja. Nato se je z avtomobilom pripeljal še Rok Žavbi, ki je novinarja in snemalca brcal in udarjal s pestmi, skupaj z očetom pa sta ju tudi grobo zmerjala.

Kolektiv RTVS je opozoril še, da sta bila nedavno tarči različnih napadov njihova novinarja Eugenija Carl in Jože Možina. A po njihovem mnenju je posebej zaskrbljujoče, da vse pogostejše verbalno nasilje prehaja tudi v fizično nasilje.