Italijanski premier Conte zagrozil z odstopom

3. 6. 2019, 20:24 | Aktualno | Vir: STA

              Italijanski premier Conte zagrozil z odstopom (foto: Profimedia) Profimedia

Italijanski premier Giuseppe Conte je danes zagrozil z odstopom, če se vladni stranki Liga in Gibanje pet zvezd ne bosta nehali prepirati.
 

"Od obeh političnih sil zahtevam, da se odločita in mi sporočita, ali nameravata še naprej slediti koalicijski pogodbi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Conte povedal na novinarski konferenci.

V nasprotnem primeru "bom preprosto vrnil svoj mandat", je dodal. "Želim jasen in hiter odgovor brez izogibanja," je še poudaril. Zahteval je "lojalno sodelovanje" vseh ministrov v vladi.

Odnosi med predsednikom skrajno desne Lige Matteom Salvinijem in vodjo populističnega gibanja Luigijem Di Maiem so se v zadnjih tednih močno zaostrili, spor pa se je še poglobil v času kampanje pred evropskimi volitvami. Di Maio je Salvinija med drugim kritiziral zaradi oblikovanja evropskega zavezništva desničarskih strank.

Gibanje je na evropskih volitvah prejelo le 17 odstotkov glasov, medtem ko so njihovi koalicijski partnerji Liga zbrali 34 odstotkov glasov. Na parlamentarnih volitvah lani je bilo razmerje ravno obratno. Gibanje je takrat podprlo 32 odstotkov volivcev, Ligo pa 17 odstotkov.