Iz Kitajske evakuirali prve tujce, število žrtev in okužb narašča

29. 1. 2020, 10:47 | Aktualno | Vir: STA

              Iz Kitajske evakuirali prve tujce, število žrtev in okužb narašča (foto: profimedia) profimedia

Novi koronavirus je na Kitajskem zahteval že 132 življenj, število okuženih je naraslo na skoraj 6000 in preseglo število okuženih med epidemijo sarsa v letih 2002 in 2003. Iz mesta Wuhan, od koder virus izvira, so evakuirali prve tuje državljane. V Nemčiji so potrdili tri nove primere okužbe, prvi primer pa v Združenih arabskih emiratih.

Med epidemijo sarsa, ki je trajala okoli šest mesecev, je bilo okuženih 5327 ljudi, zahtevala pa je 349 življenj.

Število okuženih z novim koronavirusom 2019-nCoV na Kitajskem je medtem po podatkih oblasti doseglo 5974, umrlo je 132 ljudi.

Število obolelih narašča tudi zunaj Kitajske

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije in državnih oblasti pa so izven Kitajske doslej potrdili več kot 60 primerov okužb, od tega največ na Tajskem (14).

V Nemčiji so v torek potrdili še tri okužbe z novim virusom, skupno štiri. Vsi trije na novo okuženi so zaposleni v podjetju Webasto, kjer dela prvi okuženi v državi. Vsi trije so v bolnišnici v karanteni, več ljudi, ki so bili v stikih z njimi, pa testirajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Franciji so v torek prav tako poročali o četrtem primeru okužbe. Gre za starejšega kitajskega turista iz province Hubei, kjer se nahaja Wuhan. Moški je v težkem stanju v pariški bolnišnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi primer pa so zabeležili tudi na Bližnjem vzhodu, in sicer v Združenih arabskih emiratih. Gre za družino iz Wuhana, pri čemer pristojne oblasti niso sporočile, ali je okužen samo en član ali več. "Zdravstveno stanje prizadetih je stabilno in pod zdravniškim nadzorom," so povedale pristojne oblasti.

Pod nadzorom pa so tudi štirje Srbi, ki so v torek v Srbijo prispeli iz Kitajske. Bili so sicer v mestih, ki so od Wuhana oddaljena tudi več kot tisoč kilometrov, so pa v njih zaznali virus. Na letališču v Beogradu so četverico pregledali, a pri njih niso zaznali nobenih bolezenskih znakov. V Srbiji je pod nadzorom tudi skupina turistov iz Wuhana, ki so tja prispeli iz Bosne in Hercegovine.

V Avstriji so doslej zabeležili šest sumov okužbe z virusom, od tega enega v Celovcu, a so doslej vse ovrgli, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Stekle evakuacije tujcev iz Wuhana

Iz Wuhana so medtem v Tokio danes že prepeljali prvih 200 Japoncev, ki jih bodo najprej namestili v bolnišnico v karanteno. Na izvide testiranj bodo morali nato počakati doma. Okoli 650 japonskih državljanov še čaka na odhod, poroča britanski BBC.

Mesto je danes zapustilo tudi okoli 200 Američanov, ki so bili večinoma zaposleni na ameriškem konzulatu v mestu. Po poročanju CNN bodo morali ob prihodu v ZDA ostati v izolaciji v letališkem hangarju do dva tedna.

Iz Wuhana naj bi prepeljali tudi državljane EU, in sicer z dvema letaloma. Na prvem naj bi bilo okoli 250 Francozov, na drugem pa več kot sto državljanov iz drugih članic EU. Zaenkrat bodo lahko potovali le zdravi državljani brez simptomov.

Velika Britanija medtem ureja evakuacijo okoli 200 Britancev.

Avstralski premier Scott Morrison pa je sporočil, da nameravajo okoli 600 evakuiranih avstralskih državljanov za okoli dva tedna zadržati v karanteni na od Avstralije 2000 kilometrov oddaljenem Božičnem otoku. Napoved je že naletela na kritike, saj je otok znan po spornem migracijskem centru zaradi neustreznih razmer in kršitev človekovih pravic. V centru za tisoč ljudi je sicer trenutno nameščena samo ena štiričlanska družina, navaja BBC.

Vrhunec izbruha nas šele čaka

Strokovnjak kitajske komisije za zdravje Zhong Nanshan je medtem ocenil, da bi virus lahko vrhunec dosegel v desetih dneh. Potem, ko bo enkrat dosegel vrhunec, ne bo več večjega širjenja, napoveduje znanstvenik, ki je leta 2003 odkril sars. Izbruh sarsa je trajal šest mesecev, pri čemer Zhong ne verjame, da bo tudi izbruh novega koronavirusa trajal toliko časa.

Hongkonški znanstveniki so sicer pred tem na podlagi matematičnih izračunov ocenili, da bo izbruh vrhunec dosegel šele aprila ali maja.