Iz Rusije so sporočili, da je njihovo cepivo Sputnik V 95-odstotno učinkovito

Glede na novo analizo podatkov klinične študije

24. 11. 2020, 12:30 | Aktualno | Vir: STA

              Iz Rusije so sporočili, da je njihovo cepivo Sputnik V 95-odstotno učinkovito (foto: RDIF/Xinhua/STA) RDIF/Xinhua/STA

Izračune so naredili na podlagi podatkov, zbranih po 42 dneh od cepljenja s prvim odmerkom, so danes v skupnem sporočilu za javnost zapisali ministrstvo za zdravje, proizvajalec Gamaleja in ruski sklad za investicije.
 

Niso sicer pojasnili, koliko ljudi je sodelovalo v študiji, na podlagi katere so naredili omenjeno oceno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cepivo Sputnik V temelji na oslabljeni verziji dveh adenovirusov. Po cepljenju se v človeškem telesu razvije protein, ki imunski sistem pripravi na napad koronavirusa.

Ruski center za epidemiološke raziskave Gamaleja je sicer deležen kritik znanstvenikov iz drugih držav, da ni upošteval vseh protokolov, ki veljajo pri razvoju cepiv, da bi ga razvili čim prej. Ruske oblasti so namreč to cepivo odobrile že avgusta, še preden se je začela tretja faza testiranja.

Namestnica ruskega premierja Tatjana Golikova je medtem danes v Moskvi napovedala, da bodo z množičnim cepljenjem prebivalstva v Rusiji začeli v začetku prihodnjega leta. Najprej bodo na vrsti ranljive skupine, predvsem pa zdravstveni delavci. Cepljenje bo tudi prostovoljno, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass še zatrdila Golikova.

Zaenkrat so sicer za uporabo že odobrili 117.000 odmerkov cepiva Sputnik V. Do konca leta pa naj bi bilo za javnost na voljo še dodatnih dva milijona odmerkov.

Ob Sputniku V so v Rusiji registrirali še cepivo Epivaccorona, ki ga razvija raziskovalni center za virologijo in biotehnologijo Vector. Še eno cepivo pa v sodelovanju z državo razvija institut Čumakov. Klinični preizkusi tega cepiva naj bi se zaključili do konca prihodnjega mesca, je še nakazala Golikova.