Iz San Francisca je odplula ladja, s katero naj bi se lotili čiščenja plastičnih odpadkov v Tihem oceanu

10. 9. 2018, 11:19 | Aktualno | Vir: STA

              Iz San Francisca je odplula ladja, s katero naj bi se lotili čiščenja plastičnih odpadkov v Tihem oceanu (foto: profimedia) profimedia

Po petih letih raziskav in testiranj, ki so potekala v okviru projekta nizozemske neprofitne organizacije The Ocean Cleanup, je iz zaliva v San Franciscu izplula ladja s sistemom za čiščenje plastičnih odpadkov v morju. Proti tako imenovanemu otoku plastike v Tihem oceanu bo odplula po dvotedenskem poskusnem delovanju ob ameriški obali, poročajo agencije.

Ladja, ki za sabo vleče 600 metrov dolge plastične cevi, napolnjene z zrakom, je v nedeljo po lokalnem času izplula iz San Francisca, pot nadaljevala pod slovitim mostom Golden Gate in zaplula na območje med 250 do 300 navtičnih milj zahodno od ameriške obale, kjer bodo preizkusili delovanje sistema 001, poimenovanega Wilson, napovedujejo v organizaciji The Ocean Cleanup.

Po približno štirinajstdnevnem preizkusu sistema bo ladja plovbo nadaljevala proti plavajočemu otoku plastičnih odpadkov, imenovanem tudi velika pacifiška zaplata odpadkov, ki je približno 1200 navtičnih milj zahodno od ameriške obale.

Na območje, kjer bodo preizkusili delovanje sistema 001, bo ladja plula približno tri do pet dni, pot do velikega pacifiškega odlagališča pa bo dolgo potovanje, saj je povprečna hitrost plovbe dva do štiri navtične vozle, poudarjajo v organizaciji The Ocean Cleanup, v kateri pričakujejo, da bo potovanje trajalo približno dva do tri tedne, nato pa se bo začelo čiščenje Tihega oceana.

Organizacija The Ocean Cleanup načrtuje, da bi v naslednjih petih letih s pomočjo sistema 001 počistili polovico oziroma približno 40.000 ton smeti.

"Hvaležen sem za izjemno podporo, ki smo jo v zadnjih nekaj letih prejeli od ljudi po vsem svetu, kar nam je omogočilo razvoj, testiranje in uvedbo sistema, ki bi lahko začel blažiti to ekološko katastrofo," je dejal izvršni direktor in ustanovitelj Boyan Slat.

Plavajoči otok plastičnih odpadkov v Tihem oceanu že presega skupno površino Francije, Nemčije in Španije ter je tako še večji, kot so znanstveniki domnevali doslej, obenem pa se to "smetišče" zelo hitro povečuje, ugotavlja spomladi objavljena študija v znanstveni reviji Scientific Reports.

Znanstveniki iz združenja Ocean Cleanup Foundation s sedežem na Nizozemskem so ogromno gmoto plastenk, plastičnih posod, ribiških mrež in mikrodelcev plastike preučili s pomočjo letala in več plovil.

Smeti v zaplati po navedbah AFP tehtajo toliko kot 500 velikih letal, plavajoči otok pa je do 16-krat večji od ocen v prejšnjih študijah. Najbolj skrb zbujajoča je količina delcev plastike, ki so se v zadnjih letih nabrali v krožnem morskem toku med Havaji in Kalifornijo.

Otok se razteza že na 1,6 milijona kvadratnih kilometrih in se še povečuje. Znanstveniki so ugotovili, da je v oceanskem smetišču več kot 1800 milijard delov plastike, ki ogrožajo življenje v morju.