Iz velenjske karantene v domačo oskrbo odpustili 19 oseb, prazni se tudi Postojna

V Dolgi vasi čakajo na navodilo NIJZ

4. 4. 2020, 14:08 | Aktualno | Vir: STA

              Iz velenjske karantene v domačo oskrbo odpustili 19 oseb, prazni se tudi Postojna (foto: STA/Nik Jevšnik) STA/Nik Jevšnik

Karanteno v velenjskemu hotelu Paka je po petkovi odredbi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da osebe z izolacijo nadaljujejo na stalnem ali začasnem bivališču, v petek zapustilo 19 oseb, danes jih bo še 17. Sedem jih ostaja; dva sta potrjeno okužena s covidom-19, pet pa jih še nima urejenega bivanja v Sloveniji, je sporočila Občina Velenje.

Že naročene in dostavljene obroke hrane je občina danes zjutraj razdelila delavcem na gradbiščih. Podarili so 19 zajtrkov, podarili pa bodo tudi vsa kosila, ki bodo ostala od danes, saj osebe zapuščajo hotel v različnih terminih, so še pojasnili na občini.

Po navedbah štaba civilne zaščite Zahodne Štajerske morajo osebe, ki bodo s karanteno nadaljevale na svojem domu, še naprej spremljati svoje zdravstveno stanje. V času prestajanja karantene doma ne smejo zapustiti, za dostavo osnovnih potrebščin morajo zaprositi svojce ali prijatelje, ki jim jih morajo dostaviti pred zaprta vrata bivališča. Če nimajo te možnosti, se lahko obrnejo na civilno zaščito in lokalno skupnost.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za STA v petek povedali, da novih okužb pri osebah iz hotela Paka niso odkrili. Uradni govorec vlade Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci povedal, da najnovejših podatkov o tem, koliko ljudi ostaja v karanteni, še nima. Glede državljanov v karanteni v Dolgi vasi pa je dejal, da čakajo odločitev NIJZ.

Tudi večina iz postojnske karantene je po petkovi odredbi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da lahko osebe z izolacijo nadaljujejo na stalnem ali začasnem bivališču, že doma. Od 43 oseb, ki so tja prišle iz Španije, jih v hotelu Epic ostaja dobra tretjina, tudi dva s potrjeno okužbo, navajajo v regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko.

Kot so v regijskem štabu civilne zaščite zapisali na Facebooku, sta se v petek zvečer med 20. in 22. uro za odhod domov odločili slabi dve tretjini od 41 oseb, ki so karanteno po prihodu iz Španije minulo nedeljo preživljale v postojnskem hotelu Epic.

Te osebe bodo morale sicer tudi doma še dober teden preživeti v strogi karanteni, ne bodo smele zapuščati stanovanja ali hiše, hrano in ostale potrebščine jim bodo morali svojci ali prijatelji dostavljati pred vrata. Če tega ne bodo mogli sami urediti, lahko prosijo za pomoč civilno zaščito ali domačo občino.

Stanovalcem, ki so ostali v Postojni, pa se je v petek zvečer pridružilo še pet rojakov, ki so se zvečer vrnili iz Velike Britanije. Tem bodo danes ali jutri vzeli brise in jih testirali na okužbo s koronavirusom.