Izjema med "lockdownom": Na velikonočno nedeljo bo gibanje med regijami dovoljeno med 5. in 22. uro

Vsa druga zbiranja prepovedana

29. 3. 2021, 09:00 | Aktualno

              Izjema med "lockdownom": Na velikonočno nedeljo bo gibanje med regijami dovoljeno med 5. in 22. uro (foto: Shutterstock) Shutterstock

Letošnja omejitev bo milejša kot ob lanski veliki noči, ko je bilo gibanje omejeno na občino prebivališča, je v nedeljo po seji vlade spomnil notranji minister Aleš Hojs. 

"Izjema v odloku o omejitvi gibanja je, da se na veliko noč v nedeljo dovoljuje prehajanje med regijami za obisk najožjih sorodnikov, pri čemer je tako združevanje oz. zbiranje možno zgolj v primeru dveh družin. Preventivno opozarjamo, da naj to druženje ne bo veliko. To je za razliko od božičnega druženja omejeno na samo en dan, na veliko noč, ne pa tudi na ponedeljek," je dejal Hojs.

Na velikonočno nedeljo bo tako od 5. do 22. mogoče prehajanje med statističnimi regijami brez omejitev v primeru obiska na zasebnih površinah, pri tem pa bo dovoljeno druženje največ šestih oseb iz največ dveh gospodinjstev. Otroci do 15. leta v to omejitev ne štejejo.

Vsa druga zbiranja prepovedana

V veljavi medtem ostaja omejitev gibanja v nočnem času med 22. in 5. uro. S 1. aprilom se ob tem znova prepoveduje vsa zborovanja, shode, poroke brez odobritve ministrstva, prav tako ne bo več dovoljeno zbiranje do 10 ljudi. Zbiranje je dovoljeno skupini oseb, ki so družinski člani ali člani skupnega gospodinjstva, ti lahko v regiji prebivališča izvajajo takšno športno-rekreacijsko dejavnosti, pri kateri se ohranja varna razdalja do drugih posameznikov.

Posameznik se bo torej lahko gibal v regiji, kjer ima stalno ali začasno prebivališče. Če ima posameznik stalno ali začasno prebivališče v različnih regijah, je lahko nastanjen samo na enem naslovu prebivanja in se ne sme seliti med obema prebivališčema, so pojasnili v sporočilu po seji vlade.

Kot so navedli, sicer za prehajanje regijskih meja veljajo nekatere izjeme, kot so denimo prihod na delo, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, pomoč osebam in stik z otrokom ter dostop do nekaterih storitev. V teh primerih mora imeti posameznik pri sebi dokazilo za upravičenost uveljavljanja izjeme in lastnoročno podpisano izjavo.

Prehajanje med regijami pa je dovoljeno tudi posamezniku, ki predloži negativen rezultat PCR testa na okužbo z novim koronavirusom, dokazilo o cepljenju ali o tem, da je prebolel covid-19.