Izrael bo gostitelj prihodnje Evrovizije

17. 8. 2018, 09:05 | Aktualno | Vir: STA
Izrael bo gostitelj prihodnje Evrovizije (foto: Profimedia) Profimedia

Izraelska javna radio-televizija Kan je naznanila, da je tik pred zdajci razrešila težave glede financiranja tekmovanja za pesem Evrovizije v letu 2019, je pisala francoska tiskovna agencija AFP. Čast je Izraelu pripadla po tem, ko je letos njegova predstavnica Netta Barzilai v Lizboni zmagala s pesmijo Toy.

Izraelska radio-televizija televizija Kan, ki je v državni lasti, je pred časom zaprosila izraelsko vlado za dodatno financiranje, da bi lahko izpeljali Eurosong, a je tamkajšnje finančno ministrstvo vztrajalo, naj znesek poravnajo iz tekočih sredstev.

V torek pa so preko radijskega programa Kana sporočili, da je "evrovizijska kriza mimo". Le nekaj ur pred iztekom roka so Evropski radiotelevizijski zvezi EBU nakazali 12 milijonov evrov, s katerimi jamčijo, da bodo izvedli Evrovizijo prihodnje leto. Gre za neke vrste zavarovalnino, s katero bi krili stroške, ki bi nastali v primeru, da bi v Izraelu naknadno odstopili od projekta v primeru okoliščin, na katere ne morejo vplivati, denimo vojne ali naravne katastrofe.

Radio je poročal še, da Kan v gostiteljstvu Evrovizije prepoznava velik pomen za Izrael, tako v smislu promocije države kot tudi spodbujanja njene ekonomije. Zato v radio-televizijski hiši verjamejo, da bo izraelska vlada storila vse, kar je v njeni moči, da bo v Izraelu izpeljala dostojno prireditev in izpolnila svoje obveze.

Sicer pri AFP še eno možno oviro pri izpeljavi Eurosonga v Izraelu prepoznavajo v možnih pritiskih na nastopajoče v skladu z globalnim gibanjem proti Izraelu zaradi zasede palestinskega ozemlja. Prav tako se pojavljajo namigi, da bi lahko ortodoksni Judje protestirali, da bi v skladu s pravili šabata finale prireditve izvedli v soboto zvečer, kar je siceršnja praksa. Predstavniki Izraela so sicer na Eurosongu osvojili štiri zmage, v Jeruzalemu pa so prireditev gostili v letih 1979 in 1999, še navaja AFP.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri