Izraelke protestirajo proti nasilju v družini

4. 12. 2018, 17:51 | Aktualno | Vir: STA

              Izraelke protestirajo proti nasilju v družini (foto: profimedia) profimedia

Več tisoč žensk se je danes zbralo na ulicah izraelskih mest in protestiralo proti nasilju v družini. Pozivale so k bolj učinkovitemu boju proti nasilju in državnem financiranju programov, ki obravnavajo to tematiko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protest so organizirale, potem ko sta bili prejšnji teden ubiti dve dekleti, s tem pa je število umorjenih žensk v državi letos poraslo na 24. V okviru današnjih protestov so se z minuto molka spomnili vseh žrtev.

Ženske danes tako niso šle v službo in so se raje zbrale na demonstracijah v mestih po Izraelu, ponekod so protestnice celo blokirale ceste in s simbolno rdečo barvo pobarvale cestišča.

"Bibi, zbudi se, naša kri ni poceni," so vzklikale v Jeruzalemu in pozivale premierja Benjamina Netanjahuja, ki mu pravijo tudi Bibi, naj se zavzame za življenja žensk.

Netanjahu se je konec tedna po nedavnem obisku zavetišča za ženske odločil, da bo vodil vladni odbor za boj proti nasilju v družini. A ga je opozicija opozorila, da vlada uspešno ne financira niti že obstoječih programov na tem področju.