Izstrelitev Sojuza je bila neuspešna zaradi nepravilnosti pri sestavi delov

1. 11. 2018, 12:02 | Aktualno | Vir: STA
Izstrelitev Sojuza je bila neuspešna zaradi nepravilnosti pri sestavi delov (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Neuspešni izstrelitvi vesoljskega plovila Sojuz proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) sredi oktobra je botrovala nepravilnost pri sestavi delov na kozmodromu. Eden od senzorjev je bil namreč deformiran, navajajo predstavnika ruskega Centralnega raziskovalnega inštituta za strojništvo (Cniimaš) tuje tiskovne agencije.

Tuje tiskovne agencije so poročale, da je do okvare prišlo zaradi pokvarjenega senzorja. Namestnik direktorja Cniimaša Oleg Skorobogatov je potrdil, da se je incident pripetil, ker je bil senzor, ki nadzoruje separacijo plovila med prvo in drugo stopnjo, deformiran že pri sestavi plovila.

Vodja ruske vesoljske agencije Dmitrij Rogozin je pojasnil, da je do deformacije prišlo zaradi napačno nameščenega stranskega dela plovila, kar je vplivalo na senzor. V okviru preiskave so že našli odgovorne uslužbence, v prihodnje pa nameravajo z dodatnimi ukrepi in oblikovalskimi rešitvami zagotoviti večjo varnost, je dodal po poročanju ruske tiskovne agencija Tass.

Polet ruskega kozmonavta Alekseja Ovčinina in ameriškega astronavta Nicka Haguea s plovilom Sojuz se je 11. oktobra izjalovil, saj se je Sojuz kmalu po izstrelitvi iz ruskega vesoljskega središča Bajkonur v Kazahstanu zaradi okvare vrnil na Zemljo. Astronavta sta varno pristala in so ju rešili iz plovila.

Po neuspešni izstrelitvi Rusija načrtuje, da bi lahko naslednji polet s posadko v vesolje opravili 3. decembra, in ne šele spomladi, kot so sprva napovedali.

Naslednja posadka je načrtovana nekoliko prej, delamo vse, da preložimo polet na 3. december, je v sredo dejal izvršni direktor Roskozmosa Sergej Krikalijev. Napovedal je, da naj bi se posadka, ki je trenutno na ISS, na Zemljo vrnila 20. decembra.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri