Jadranjenje malo drugače

24. 5. 2008, 14:42 | Aktualno | Vir: Playboy

              Jadranjenje malo drugače (foto: Aleš Fevžer & Katja Krasko) Aleš Fevžer & Katja Krasko

Hrvaška obala je že desetletja najpogostejši cilj slovenskih dopustnikov. Seveda ne brez razloga. Vsi vemo, kako čudovita je, in z zavidanjem govorimo o njej, ko jo primerjamo s tistimi skromnimi nekaj kilometri slovenske obale. Kljub vtisu, da hrvaško obalo poznamo tako dobro kot lastni žep, smo našli za vas nekaj izbranih kotičkov, ki vas bodo razvajali z lepotami narave, poskrbeli za vaš želodec in ponudili nešteto možnosti zabave in rekreacije. Našli smo odročne plaže, dosegljive le z jahtami ali s čolni, kjer vas bodo v majhnih restavracijah razvajali kot vladarje, pa tudi takšne, kjer boste lahko spočili oči na zagorelih oblinah ali se z dekleti v divjih ritmih vroče glasbe zabavali na sanjskih plažah do zgodnjih jutranjih ur!

Lubenice (Cres)

Na steni 387 metrov nad morjem se nedaleč od Valuna na otoku Cresu sonči 4000 let staro mesto z imenom Lubenice. Do njega se boste pripeljali po cestici, ograjeni s kamnitimi ogradami, komaj dovolj široki za avtomobil. Kamnito mestece premore le 38 prebivalcev, edina restavracija z imenom Lubenička loža pa obratuje le v visoki turistični sezoni.

Kljub majhnemu številu prebivalcev se mestece lahko pohvali s kar petimi cerkvicami. Lubenice vam ne bodo ponudile razkošnih restavracij, celo apartma boste težko našli, če pa se boste le odločili za prenočitev, bo ta možna zgolj pod milim nebom.

Ko boste pogledali z vrha mestnih zidov v globino, se bo pred vami odprl pogled na nebeško plažo z zaprtim zalivčkom, v katerem se v sezoni skoraj vsak dan šopiri takšna ali drugačna razkošna jahta. Plaža je najlaže dostopna z morja, zato vam priporočamo, da se do nje pripeljete s čolnom ali z jahto. Če se boste našemu nasvetu navkljub odločili, da jo obiščete peš, vas čaka celih 50 minut spusta po kamnitem terenu, poraščenem z gosto in nizko makijo, polno trnja.

Pravi hribolazniški podvig! Za tiste malce aktivnejše so Lubenice tudi izredno simpatična končna ali vmesna postaja na kolesarski turi z izhodiščem v mestu Cres. Urejena kolesarska steza je dolga 52 kilometrov in teče od mesta Cres do Lubenic ter se vrača v Cres skozi Valun, slikovito mestece neposredno na obali.

Ime mesteca izhaja iz legende, po kateri je v mestu Osor živel kralj s prelepo hčerko Ljubico, ki je svojo ljubezen, očetovi jezi navkljub, podarila preprostemu mladeniču. Ko jo je oče v sveti jezi pregnal z doma, je dekle z izbrancem pobegnilo v mestece, ki se je poslej imenovalo Ljubenice. Leta 1918 je otok padel pod oblast Italijanov, ki so Ljubenice prekrstili v Lubenice.

Za glasbene sladokusce: v juliju in avgustu prirejajo v Lubenicah glasbene večere klasične glasbe!

Valun je znan tudi po avtokampu, ki ga obiskujejo pretežno motociklisti in kolesarji, saj je dostop do parcele v kampu z avtomobilom zaradi neprimernega terena nemogoč. Samo mestece ponuja vse ugodje, ki ga zahteva moderni popotnik, od restavracije, trgovine, izredno urejenega in čistega avtokampa do sanjske plaže v zalivčku, ki daje občutek, da boste lahko odrezani od preostalega sveta popolnoma nemoteno in v celoti použili zasluženi počitek.

Otok Cres vsem aktivnim poleg lepih kolesarskih tur ponuja tudi nekaj izredno pestrih in slikovitih lokacij, primernih za potapljanje. Uro vožnje s čolnom od Pernata se 12 metrov pod morsko gladino potapljačem razkriva stena ob uvali Miračne. Privlačna zaradi pestrosti podvodnih organizmov, ki tam bivajo, pa tudi zaradi podvodnega prostora z vhodom 5 × 5 × 5 metrov. Opozorilo, da je ogled stene primeren le za izkušene potapljače, ni odveč!

Za navtike – Stiniva (otok Vis)

Stiniva je uvala na južni strani najzahodnejšega jadranskega otoka. Daleč najprivlačnejša uvala na celotnem otoku je obkrožena s skalami, visokimi tudi do sto metrov, in je dejansko nedostopna s kopnega. Le za izbrance torej. Z ladjo je dostopna skozi prehod, širok vsega le tri metre, ki pa se nato razpre in razkrije prostrano pravljično plažo, ki pod morsko gladino skriva lepote, nad katerimi bodo navdušeni še tako izkušeni potapljači.

Uvala sama je sicer nenaseljena, a bo tiste, ki se navdušujejo nad zgodovinskimi spomeniki, očarala z nekaj avtentičnimi hišicami iz časov, ko so se prebivalci tega jadranskega bisera preživljali izključno z ribolovom. Za gurmane se v bližini Stinive nahaja Mala travna z restavracijo barbe Senka Karuze. Vse od zelenjave, ki vam jo bodo postregli s sveže nalovljenimi ribami, pa do zelišč in oljčnega olja je pridelano na vrtu barbe Senka.

Razvajal vas bo s komiško pogačo, dimljenimi ribami, za predjed pa vas še pogostili s pašteto iz jastoga ali s testeninami v domačih omakah. Sardele s kaprami, paradižnik in česen, začinjen s kisom in oljčnim oljem, ali ugor vas bodo odpeljali v gurmanska nebesa. K dobri hrani sodi tudi dobro vino in v Mali travni, nedaleč od sanjske plaže, vam bodo ponudili domače iz lastnih vinogradov, ki se razprostirajo nad uvalo.

Viška vina so še ena posebnost, s katerimi se ponaša otok. Ljubiteljem rdečih vin kot posebnost priporočamo viški plavac, ki se ponaša s polnim in močnim okusom ter globoko rubinasto barvo. Tistim, ki imajo raje bela vina, bomo omenili vulgavo, znano viško vino zlato rumene barve z okusom, ki spominja na med.

Če imate na razpolago čoln ali jahto, vam priporočamo ogled naslednjih lokacij v okolici otoka: otok Brusnik je poleg Jabuka edini otok iz lave v Jadranu! Vode v njegovi okolici so bogate z ribami in znane po posebno velikih ulovih jastogov. Otok Biševo se ponaša z edinstveno Modro špiljo, znano tudi pod imenom »Podzemski vilinski prostori«, v katerih vlada »morska medvedka«, ki jo najdemo le tu. Vhod v špiljo je možen z manjšim čolnom ali pod vodo in le z vodnikom, saj gre za zaščiteno območje. Namig: planirajte obisk špilje okoli poldneva, ko je voda zaradi posebnega loma svetlobe magično modre barve.

Za potapljaške navdušence je v okolici otoka, nedaleč od Komiže, na razpolago več bolj ali manj zahtevnih potapljaških lokacij. Posebno atraktivne so razbitine 70 metrov dolge tovorne ladje Teti, ki je potonila leta 1930, vendar je le ena izmed mnogih na morskem dnu v okolici otoka. Razbitina je na globini med 10 do 35 metrov in njen ogled je primeren tako za začetnike kot za izkušene potapljače.

Še dva skrita peščena raja, na katerih ste v preteklosti lahko našli kanček nebeškega miru in nemoteno uživali v samoti, sta Lavernaka na Kornatih in Saplunara na Mljetu. Dober glas seže v deveto vas in tudi ta dva bisera danes nista več to, kar sta bila. Na vrhuncu turistične sezone boste danes na teh dveh plažah le težko našli prostor zase.

Nacionalni park reke Krke

Doživetje vožnje z ladjo ali čolnom mimo Šibenika po mističnem kanjonu reke Krke do Skradina, kjer boste v marini ob slikovitem srednjeveškem mestecu zasidrali svoje plovilo in se po toku navzgor do Skradinskega slapu odpravili z ladjico Nacionalnega parka reke Krke, vam bo še mnogo let ostalo v spominu.

Smaragdna reka vas bo s pogledom na ozek kanjon, po katerem teče, prisila, da se boste vsaj za trenutek preselili v čas, ko so bile trdnjave njenih bregov na višku svojega blišča in mogočnosti. Pogled na Skradinski slap, najbolj znan slap reke Krke, vam bo vzel sapo s svojimi 46 metri višinske razlike in 200 do 400 metri širine. Obkroženi s čarobnimi lepotami se boste lahko nastavili sončnim žarkom ali se potopili v morodzeleni biser Dalmacije.

V Skradinu bodo v turistični agenciji poskrbeli za vse okuse. Za aktivne je na voljo veliko kolesarskih poti, na reko pa se lahko podate s čolnom in vesli ali pa z ribiško palico v roki. Seveda se lahko vseh teh aktivnosti lotite le znotraj za to določenih območij, saj spada celotna delta reke pod zaščiteno območje Nacionalnega parka reke Krke.

Sakarun (Dugi otok)

27 milj dolg, z mogočnim gozdom, oljčnimi nasadi in vinogradi poraščen Dugi otok, katerega ime je prvič v zgodovini omenil v svojih analih rimski cesar Konstantin v 10. stoletju, se ponaša z lepim številom odmaknjenih peščenih plaž, ki bodo pogodu tudi izbirčnežem. Ena izmed njih je Sakarun. Našli jo boste na severnem delu otoka, nasproti mesta Božava. Slikovita peščena plaža se skriva v zalivu, v katerega se zajeda sinje modro morje. Priporočamo!

Za športne navdušence – Pelješac

Na zahodnem delu južne obale Pelješca, osem kilometrov stran od Orebića, glavnega naselja na polotoku, boste našli Viganj. Kamnito mestece je obkroženo s slikovitim borovim gozdičkom in je med drugim daleč naokoli poznano po čudoviti plaži.

Viganj, ki prek miljo širokega kanala gleda na Korčulo, je zaradi blagega maestrala, ki neprestano piha, in kar 260 sončnih dni v letu pravi surfarski raj južne Dalmacije, kamor prihajajo na oddih športni navdušenci z vsega sveta. Tu boste srečali ekstremne kolesarje, nore srfarje in potapljače v svojem elementu.

Poleg možnosti jadranja in »wind-surfinga« so vam na voljo tudi možnosti planinarjenja na Sv. Iliji in celo lov na muflone v bližnjem lovišču.

Pelješac je v svetu znan tudi po svojih vinih, med katerimi sta še posebno cenjena dignač in vrhunsko carsko vino.

Za žurerje – Bol (Brač)

Če iščete noro zabavo pozno v noč in obilico lepih deklet, je Bol na Braču pravi cilj. Laskavi naslov najlepše plaže z divjimi zabavami, ki se s svitom novega dne še nadaljujejo, nosi Zlati rat, dva kilometra severno od boljske luke. Glasba, hrana in pijača ter zagorela dekleta vas bodo zapeljali na beli peščeni plaži, kjer boste lahko slišali vse svetovne jezike, videli zadnje svetovne modne trende in dobili vtis, da ste v Španiji ali Grčiji.

Poleg 25 teniških igrišč ima Bol tudi veliki teniški štadion s 1820 mesti, na katerem je vsako leto znani teniški turnir WTA Croatina Bol Ladies Open. V mestu si lahko najamete trenerja ali učitelja bowlinga, nogometa, košarke in odbojke ali pa se udeležite šole deskanja.

Namig: za najbolj divjo zabavo brez meja in najbolj vroče go go plesalke priporočamo Master's Club Kaltenberg.

Za bolj umirjene, a vseeno željne zabave – Makarska

Če želite biti med počitnicami v središču dogajanja in ste željni zabave, priporočamo makarsko riviero, polno malih in velikih plaž, kjer so atraktivni lokali in restavracije na dosegu roke. Ob koncertih klasične in zabavne glasbe, razstavah, večerih poezije in folklore vam zagotovo ne bo postalo dolgčas.

Za aktivnejše bo morda zanimiv izziv planina Biokovo z 1762 metri nadmorske višine. Lotite se je lahko z gorskim kolesom ali peš, v obeh primerih gre za spoštljivo turo. Za jamarske navdušence bodo morda zanimivi podzemni rovi Vilimove jame in Jame pod Kamnitimi vrati.

Saranda

Tudi Albanija leži ob Jadranu, in če razmišljate o počitnicah nekoliko drugače, ne pozabite na to slikovito sredozemsko deželo, ki se sicer le počasi odpira turistom, a lahko zaradi svoje bogate in pestre zgodovine ter naravnih danosti malce pustolovsko nastrojenemu turistu, ki mu luksuz in udobje ne pomenita toliko kot razgibavanje raziskovalne žilice, ponudi enako mero užitka kot katerakoli druga sredozemska država.

Albanska obmorska mesta so pretežno industrijska, a med Ionskim in Sredozemskim morjem boste v mestu Saranda našli nekaj, kar bo naredilo te počitnice nepozabne. Kraj je znan kot »mesto mladoporočencev«, saj vanj na medene tedne roma veliko število albanskih sveže poročenih parčkov. Peščena plaža, sonce, hoteli, Jadran, ki se stika z Ionskim morjem … Postrezite si tudi vi!

Bari – Puglia

Druga, italijanska stran Jadranskega morja se po lepoti, pestrosti in razgibanosti ne more meriti z lepotami hrvaške obale, a kljub temu lahko ponudi prijeten in zanimiv oddih. Regija Puglia na peti italijanskega škornja je po velikosti enaka Sloveniji. Bari, prestolnica regije, se ponaša s peščenimi plažami, z divjimi, kjer lahko v miru poslušate bučanje valov, in s tistimi ob hotelih, kjer je uživačem na voljo vse možno udobje. Ena slednjih je Zapponeta, kjer boste, sedeč v baru in s kozarcem najljubšega koktajla v roki, uživali v soncu, glasbi in morju.

Tisti, ki niste navdušeni nad poležavanjem na plaži, lahko nasitite svojo raziskovalno žilico in napasete oči na sejmih starin, ki jih prirejajo vsako prvo soboto v mestecu Rutigliamo, vsako drugo in četrto soboto pa v mesecih v Terlizzi in Trani.

Rimini

Rimini s svojimi neštetimi diskotekami, koktajl bari, restavracijami ter takšnimi in drugačnimi lokali zapelje vsakega obiskovalca, da vsaj enkrat preizkusi svojo vztrajnost in kondicijo za ponočevanje v objemu mediteranskih lepotic. Bolj kot med hotele razparcelirana neskončna peščena plaža bo na vas naredilo vtis neskončno število trgovin in trgovinic. Lahko si boste ogledali malo morje bleščečih motociklov, na katerih so prijahali zabave željni motoristi iz vse Evrope, in kmalu začutili utrip mesta, ki živi za dober žur z vročimi dekleti.

Rimini ni le mesto zabave. Ima namreč tudi izredno pestro zgodovino, njene ostanke pa lahko vidite v številnih kulturno-zgodovinskih spomenikih, posejanih po mestu in njegovi okolici. Med drugim bi vas utegnil pritegniti mestni muzej, most cesarja Tiberija, Malatestianova palača, Avgustov slavolok, rimski amfiteater ali vodnjak štirih konjev.

Na Hrvaškem vas čakajo tudi svetilniki, o katerih smo na široko pisali v prejšnji številki. Počitnice si lahko rezervirate prek www.adriatica.net, ki se jim najlepše zahvaljujemo za pomoč pri pripravi tega članka in članka o svetilnikih. Adriatico najdete sicer na Selski 34 v Zagrebu, dosegljivi pa so tudi po e-naslovu info@adriatica.net, telefonu +385 (0)1 3644-461 in faksu +385 (0)1 3644-463.

TEKST: Mateja Pivk

FOTO: Aleš Fevžer & Katja Krasko