Janša, Črnkovič in Krkovič od države terjajo skupno 15 milijonov evrov!

9. 10. 2017, 15:00 | Aktualno | Vir: STA

              Janša, Črnkovič in Krkovič od države terjajo skupno 15 milijonov evrov! (foto: Anže Malovrh, STA) Anže Malovrh, STA

Predsednik SDS Janez Janša, prokurist podjetja Rotis Ivan Črnkovič in upokojeni brigadir Tone Krkovič zaradi nezakonitega zapora od države terjajo skupno 15 milijonov evrov, na Twitterju poroča Radio Slovenija.

Trojica je bila namreč pravnomočno obsojena na zaporne kazni v zadevi Patria in je del kazni že prestala. Leta 2015 pa je ustavno sodišče obsodilno sodbo razveljavilo in primer vrnilo v ponovno sojenje tik pred zastaranjem. Vrhovno sodišče je zastaranje potrdilo februarja 2017.

Zaradi prestajanja zaporne kazni po pozneje razveljavljeni obsodbi pa po poročanju kolegov z Radia Slovenija trojica terja od države milijone. Krkovič za STA sicer tožbe ni želel ne potrditi ne zanikati, Črnkovič pa je zatrdil, da tožbe ni vložil, ker se še pogaja s pravobranilstvom.

Že septembra so iz SDS sporočili, da tožijo državo za 886.257,37 evra zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014. Janša je bil namreč pozvan na prestajanje zaporne kazni 20. junija 2014, volitve pa so bile 13. julija 2014. "Vsakomur je jasno, da je bila ta sodba v funkciji volitev, saj je bilo zaradi nezakonitega prestajanja zaporne kazni predsedniku SDS onemogočeno sodelovanje v predvolilni kampanji," so menili v stranki.

"Če do protipravnega ravnanja v procesu Patria ne bi prišlo, bi stranka SDS na predčasnih volitvah leta 2011 in leta 2014 dobila vsaj tako visok odstotek glasov, kot na volitvah leta 2008," so ocenili.