Japonci si še niso opomogli po uničujočih poplavah pa jih je že udaril tajfun Jongdari

29. 7. 2018, 03:02 | Aktualno | Vir: STA
Japonci si še niso opomogli po uničujočih poplavah pa jih je že udaril  tajfun Jongdari (foto: STA) STA

Japonska se je po nedavnih uničujočih poplavah in vročinskem valu morala pripraviti na silovit tajfun Jongdari. Oblasti so zaradi tajfuna z vetrom do 180 kilometrov na uro svetovale evakuacijo nekaterih območij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tajfun je najprej dosegel regijo Chugoku na zahodu Japonske, kjer je v poplavah in plazovih po obilnem deževju ta mesec umrlo okoli 220 ljudi, več kot 4000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.

Vremenoslovci so izdali opozorilo pred močnim deževjem, zemeljskimi plazovi, visokimi valovi in močnim vetrom, ljudi pa pozvali k evakuaciji.

V mestu Shobara na zahodu države so preventivno evakuacijo svetovali okoli 36.400 ljudem, v mestu Kure pa 6380 ljudem. Na japonskem evakuacija ni obvezna, zato prebivalci pogosto ne upoštevajo navodil oblasti, kasneje pa se znajdejo v težavah.

Na televizijskih posnetkih je videti ljudi, kako za obrambo pred morebitnimi poplavami nameščajo vreče s peskom.

Zaradi tajfuna so že odpovedali več kot 410 notranjih letov, zaradi visokih valov so prekinjene tudi trajektne povezave med Tokiom in bližnjimi otoki.

Japonsko je sicer julija prizadela vrsta naravnih nesreč, od obilnega deževja in polav do vročinskega vala s temperaturami do več kot 41 stopinj Celzija, v katerem je umrlo več kot 80 ljudi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri