Japonska odobrila uporabo zdravila remdesivir

Za zdravljenje bolnikov s covidom-19

7. 5. 2020, 16:08 | Aktualno | Vir: STA

              Japonska odobrila uporabo zdravila remdesivir (foto: Profimedia) Profimedia

Japonska je odobrila uporabo protivirusnega zdravila remdesivir za zdravljenje bolnikov s covidom-19. S tem je po ZDA postala druga država, ki je dovolila uporabo tega zdravila, ki je sicer namenjeno zdravljenju ebole.

Predstavnik japonskega ministrstva za zdravje in delo je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so remdesivir odobrili "pod izrednimi ukrepi" in da gre za prvo tovrstno odobritev v okviru zdravljenja koronavirusne bolezni 19 v državi.

Ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA) je minuli petek prav tako v izrednem hitrem postopku, za zdravljenje covid-19 odobrila uporabo remdesivirja, ki ga proizvaja ameriško podjetje Gilead. FDA je uporabo zdravila odobrila le pri bolnikih s hudimi simptomi, pri tistih z blažjimi simptomi pa niti ni bil preizkušen. Odobrili so ga, potem ko je med kliničnim preskušanjem pri nekaterih pacientih s hudimi simptomi okrevanje skrajšalo za tretjino.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Yoshihide Suga je danes še povedal, da nameravajo za zdravljenje covida-19 še ta mesec potrditi tudi zdravilo avigan, ki ga je razvilo japonsko podjetje Fujifilm Toyama Chemical, če se bo izkazalo kot učinkovito v kliničnem preskušanju, v katerem sodeluje sto bolnikov.

Generično ime zdravila je favipiravir, na Japonskem ga uporabljajo od leta 2014, a samo pri izbruhih gripe, pri katerih niso učinkovita obstoječa zdravila. Na trgu ni na voljo, izdelujejo in distribuirajo ga samo na zahtevo japonske vlade, poroča AFP.