Japonska po močnejšem potresu izdala opozorilo pred cunamijem

18. 6. 2019, 17:20 | Aktualno | Vir: STA

              Japonska po močnejšem potresu izdala opozorilo pred cunamijem (foto: profimedia) profimedia

Severozahod Japonske je danes stresel potres z magnitudo 6,8, japonske oblasti pa so izdale tudi opozorilo pred cunamijem, poročajo tuje tiskovne agencije. Zaenkrat ni podatkov o žrtvah ali gmotni škodi.

Potres je imel žarišče v morju pred obalo prefekture okrožju Yamagata severno od Tokia, je sporočila japonska meteorološka agencija. Območje je stresel ob 22.22 po lokalnem času, žarišče pa je bilo na globini okoli 10 kilometrov pod površjem.

Ker je imel potres žarišče pod morjem, so oblasti izdale opozorilo pred cunamijem. Popotresni valovi naj sicer ne bi presegli metra višine, vendar pa so oblasti za vsak slučaj takoj ustavile hitri vlak v regiji. Okoli 200 gospodinjstev je ostalo tudi brez elektrike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nacionalni elektrooperater NHK je tudi že zagotovil, da vse japonske jedrske elektrarne delujejo normalno, da pa tiste, ki so blizu epicentra potresa, pozorno spremljajo.

Japonsko je leta 2011 stresel rušilni potres z magnitudo 9,0, ki je povzročil tudi ogromen cunami. V poplavah, ki so bile posledica tega pojava, je tedaj umrlo okoli 18.500 ljudi, prišlo pa je tudi do nesreče v nuklearki v Fukushimi.