Japonska zastava velja za eno najbolj prepoznavnih na svetu

Uradno se imenuje Nisshoki

1. 7. 2021, 12:13 | Aktualno | Vir: STA

              Japonska zastava velja za eno najbolj prepoznavnih na svetu (foto: Profimedia) Profimedia

Uradno se imenuje Nisshoki, kar v japonščini pomeni sončna zastava, številni prebivalci dežele vzhajajočega sonca pa temu državnemu simbolu rečejo tudi Hinomaru oziroma sončni disk.

Bela barva zastave simbolizira poštenost, integriteto in čistost japonskega ljudstva, rdeč krog na sredini pa predstavlja boginjo sonca Amaterasu.

Japonska zastava ima dolgo zgodovino in je skozi čas doživljala številne spremembe. V zaprti svetovni skupnosti na Japonskem so se zastave najprej uporabljale kot simbol moči ali pripadnosti vojaški skupini, z odprtjem države svetu v 19. stoletju pa je bila zastava, kar velja tudi za japonski grb, namenjena potrebi po izpolnjevanju standardov in prepoznavnosti v mednarodni skupnosti.

Prvi zapis o zasnovi zastave s sončnim krogom na sredini je iz leta 701, ki ga je uporabljal takratni cesar Mommu. Japonska zastava je bila uradno predstavljena leta 1870 in je bila sestavljena iz rdečega sončnega diska v sredini ter 16 sončnih žarkov rdeče barve.

Številni prebivalci dežele vzhajajočega sonca si želijo, da bi zastava s sončnimi žarki znova postala uradna, a temu mnoge sosednje države ostro nasprotujejo zavoljo japonskega črnega madeža iz druge svetovne vojne.

Južna Koreja je, denimo, na Mednarodni olimpijski komite (Mok) že pred časom naslovila zahtevo, da se prirediteljici letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu strogo prepove morebitna uporaba zastave vzhajajočega sonca s sončnimi žarki.

Ta simbol je bil v ospredju cesarske japonske mornarice med invazijo na številna ozemlja med drugo svetovno vojno, Južnokorejcem in drugim Azijcem, ki so trpeli pod japonsko okupacijo, pa zastava s 16 sončnimi žarki prikliče zlovešče spomine.