Japonski minister bo izkoristil očetovski dopust

15. 1. 2020, 11:08 | Aktualno | Vir: STA

              Japonski minister bo izkoristil očetovski dopust (foto: profimedia) profimedia

Japonski minister za okolje Shinjiro Koizumi je danes sporočil, da bo ob rojstvu prvega otroka vzel očetovski dopust. Ob tem je izrazil upanje, da bo s tem ustvaril okolje, v katerem bodo očetje na njegovem ministrstvu brez oklevanja vzeli dopust ob rojstvu otroka.

38-letni sin nekdanjega japonskega premierja Junichira Koizumija je položaj prevzel septembra lani. Dejal je, da namerava v prvih treh mesecih po rojstvu otroka, ki naj bi se rodil ta mesec, vzeti skupaj dva tedna dopusta, med katerim bo delal od doma in s skrajšanim delovnim časom.

Na Japonskem imajo očetje pravico do dopusta ob rojstvu otroka, vendar ga le redki dejansko izkoristijo. V proračunskem letu 2018 je očetovski dopust vzelo šest odstotkov moških, porodniškega pa 82 odstotkov žensk, kažejo podatki vlade.

Premier Shinzo Abe je izrazil upanje, da se bo letos delež moških, ki bodo vzeli očetovski dopust, tako v javnem kot zasebnem sektorju podvojil na 13 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Upamo, da bodo imela ministrova prizadevanja pozitiven vpliv na sodelovanje moških pri vzgoji otrok," je na novinarski konferenci izjavil tiskovni predstavnik vlade Yoshihide Suga.