Je Trumpova krilatica ’Najprej Amerika’ izposojena od Ku Klux Klana? Preverjamo!

Pri Snopes potrjujejo!

15. 7. 2020, 06:00 | Aktualno | Piše: N.Z.

              Je Trumpova krilatica ’Najprej Amerika’ izposojena od Ku Klux Klana? Preverjamo! (foto: profimedia) profimedia

Ker so skrajne skupine belih ekstremistov slogan ’Najprej Amerika!’ uporabljali tako, da so z njim izkazovali podporo Donaldu Trumpu, pa ta ni zrasla ne na njihovem in ne njegovem zelniku.

Zdaj že razvpiti slogan je požel največ pozornosti, ko ga je Trump prvič kot predsedniški kandidat uporabil v govoru aprila 2016:

»Moja zunanja politika bo vedno postavila interese Američanov in njihove varnosti na prvo mesto,« je v govoru v hotelu Mayflower v Washingtonu med drugim poudaril Donald Trump. »Mora biti prva. Mora. To bo temelj vsake odločitve, ki jo bom sprejel. Amerika najprej bo glavna in najmočnejša tema moje administracije.«

V nadaljevanju nato razloži svoj odnos do imigracijske politike, ki je (danes lahko že rečemo, da brez dvoma) najbolj restriktivna v zadnjih nekaj desetletjih:

»Potrebujemo sistem, ki bo služil našim potrebam in ne potrebam drugih. Zapomnite si, pod Trumpovo administracijo temu rečemo Najprej Amerika! Zapomnite si to!«

V naslednjih njegovih govorih in tvitih je slogan ’Najprej Amerika’ igra središčno vlogo. Pridružil pa se mu je tudi Trumpov najljubši krik na zborovanjih: »Naredimo Ameriko spet veliko!«

Trumpovi kritiki so že takrat imeli seveda prav, ko so trdili, da si fraze ’Najprej Amerika!’ ni izmislil sam. Še več. Izvor slogana ima nadvse nečastne korenine.

Medtem ko se nekateri njegov izvor iskali v izolacionističnih političnih organizacijah, ki so najvišje dvigale glave pred in med drugo svetovno vojno ter se odkrito spogledovale s pronacističnimi in antisemističnimi tendencami (eden vidnejših predstavnikov teh je bil Charles Lindbergh, vodja America First Committee-ja), so drugi našli trdno navezavo z gibanjem belih supremacistov in z njimi Ku Klux Klanom (katerega bivši vodja David Duke je leta 2016 s taistim sloganom kandidiral za senatorja).

Na povezavo s Ku Klux Klanom so še posebno glasno opozarjali na Twitterju.