Jelko Kacin: V torek se bo ustavil letalski promet

15. 3. 2020, 20:01 | Aktualno | Vir: STA

              Jelko Kacin: V torek se bo ustavil letalski promet (foto: STA/Daniel Novakovič) STA/Daniel Novakovič

Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je ob robu današnjega sestanka z direktorji bolnišnic napovedal, da se bo s torkom ustavil tudi letalski promet. Zatrdil je, da bodo storili vse za zajezitev virusa, ki se hitro širi. Opozarja, da je zadnji trenutek, da se začnemo odgovorno obnašati.
 

Omejitev za letalski promet bodo sicer uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet, da se lahko nekatera letala še vrnejo domov. Po besedah Kacina si prizadevajo oz. iščejo možnosti, da bi reševali posamezne državljane, če bi bilo treba, da jih gredo kam iskati.

To vnaprej najavljajo zato, da bi vsem tistim, ki razmišljajo o tem, da bi izkoristili že plačane vozovnice, dopovedali, naj tega ne počno, ker se ne bodo mogli vrniti v Slovenijo, je pojasnil. Ob tem je opozoril, da bodo vse države okoli Slovenije zaprle zračni prostor v nekaj dneh.

Že v ponedeljek pa bo ohromljeno javno življenje v Sloveniji, med drugim se zaustavlja potniški promet. Za nujne vožnje bodo ostali taksiji. "Čim bolj se moramo zavezati, da se bomo sami osamili in omogočili, da se tako virus in bolezen zajezi," je poudaril Kacin.

Pozval je državljane, naj ne hodijo po nepotrebnem v trgovine, naj ne povzročajo dodatnih vrst, da ne kupujejo stvari, ki jim bodo potem propadale. Ni druge poti kot ozaveščanje ljudi, je dejal in glede morebitnega nadzora v trgovinah povedal, da noben inšpektor ne more spremeniti neodgovornega ravnanja ljudi. Pozval je tudi k razmaku v vrstah v trgovinah.

Opozoril je, da se virus hitro širi in je zadnji trenutek, da se začnemo odgovorno obnašati do sebe in do drugih. Po Kacinovih besedah je namreč nenavadno, da ljudje posedajo v parkih in se obnašajo, kot da virusa ni. "A virus je med nami, se hitro širi. Ko bo inkubacijska doba mimo, se bodo ti efekti pokazali," je opozoril.

S ponedeljkom se zapirajo tudi šole in vrtci, kar pa ne pomeni, da lokalne skupnosti ne bodo naredile vsega, kar je v njihovi moči, da bi lahko življenje kolikor toliko normalno teklo, je povedal Kacin. Predvsem gre po njegovih navedbah za tiste kategorije ljudi, denimo reševalce in zdravnike ter drugo osebje, za otroke katerih je treba še posebej poskrbeti, ker sicer bolnišnice in zdravstveni domovi ne bodo delovali. Po Kacinovih navedbah bodo lokalne skupnosti poskrbele za ustrezne rešitve za nujno varstvo otrok.

Prepoved organiziranega varstva otrok ima tako po njegovih navedbah izjeme. Nekateri župani so že sami ponudili možne rešitve, o teh ukrepih pa se bodo še dogovorili v nadaljevanju. Ta dogovor po Kacinovih navedbah pričakujejo tudi direktorji bolnišnic. Da bi te lahko nemoteno delovale, je treba namreč poskrbeti za otroke zaposlenih.

Kacin je še povedal, da se pripravljajo na veliko večje število bolnikov v bolnišnicah. Potrebne je veliko več zaščitne opreme, preoblačenje osebja je potrebno večkrat na dan, je pojasnil. Da bi zadostili temu povečanemu pričakovanju, poskušajo čim bolj enakomerno distribuirati opremo vnaprej, zato da bi imeli vedno dovolj opreme na zalogo in bi lahko bolnišnice delovale, kot se od njih pričakuje.

Spomnil je, da se tudi evropske institucije ne sestajajo fizično, vse je prek spleta.

"Prilagoditi se moramo drugačnemu načinu življenja. Treba se je pripraviti na to, da se bomo soočili s praktičnimi ukrepi in iskanjem odgovora, ali lahko sam kaj prispevam k temu, da se virus ne širi in kaj lahko storim, ko bo prišlo do samoosamitve," je dejal Kacin.

Po njegovem mnenju se lahko izkažemo le sami, s posledicami našega neodgovornega ravnanja do sebe in drugih pa se bo soočilo zdravstvo. Z ukrepi želijo po njegovih besedah povedati, da tečejo zadnji trenutki, preden pride do množičnega izbruha.

"Vse kar bomo zdaj naredili, se nam bo bogato obrestovalo. Virus moramo osamiti, izolirati, mora izzveneti," je dejal in opozoril, da zdaj zgleda vse še zelo prijazno, a to ne bo več dolgo.