Jernej Vrtovec: "Ukrepov ne bomo sprostili, dokler ne omejimo širitve koronavirusa!"

21. 3. 2020, 13:10 | Aktualno | Vir: STA

              Jernej Vrtovec: "Ukrepov ne bomo sprostili, dokler ne omejimo širitve koronavirusa!" (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v današnji izjavi za javnost v Ljubljani glede omejevalnih ukrepov, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, posvaril, da se ti ne bodo sprostili, dokler ne bo zajezena širitev koronavirusa oziroma dokler ne bo dovolj zaščitne opreme.
 

"Potniški promet brez zaščitnih mask ni mogoč, saj bi se virus širil naprej," je dejal minister in dodal, da so v petek ustanovili koordinacijsko skupino za pomoč prevoznikom pri nemoteni dobavi nujno potrebnega blaga.

Obenem je zagotovil, da je cilj njegovega resorja, da pokvarljivo blago v tovornjakih na meji ne sme ostajati. "Zagotovo je skrb za transport, za dobavo blaga, da tranzit poteka nemoteno. Ne morejo in ne smejo na mejah tovornjaki čakati 15 ur s pokvarljivim blagom. Vsak dan se usklajujemo z ministri drugih držav, da konvoji potekajo nemoteno," je dejal Vrtovec.

Kot je dodal, je v tem trenutku na meji s Hrvaško kolona tovornjakov. "To ni odvisno le od Republike Slovenije. Imamo vzpostavljen poseben konvoj, ki deluje, a države v tem pogledu poskrbijo same zase s svojimi omejevalnimi ukrepi. Ponavljam pa, da Slovenija ne sme postati žep tovornih vozil. Če bo Hrvaška spuščala tovornjake naprej, jih bomo tudi mi iz Italije, saj si ne moremo privoščiti, da bo imela Slovenija nepregledne kolone tovornih vozil," je pojasnil.

Izpostavil je še petkov ukrep vlade za znižanje plačil elektrike v 850.000 slovenskih gospodinjstvih ter pri 95.000 poslovnih odjemalcih. Pravi, da bo od začetka marca do konca maja znesek na položnicah nižji za 27 odstotkov, kot so se dogovorili z dobavitelji električne energije.

Nižje položnice bodo občutili predvsem najšibkejši, kar je v tem času najbolj pomembno je dodal. Zahvalil se je pristojni agenciji ter vsem elektrodistributerjem, ki so izkazali razumevanje. "Morda se komu 27 odstotkov ne zdi veliko, a verjamem, da bo nižji strošek na položnici za elektriko vsaj malo olajšal položaj družinam, manjšim poslovnim uporabnikom," je še dodal.

Minister je v izjavi, ki je potekala brez navzočnosti novinarjev, ki so lahko oddali vprašanja prek elektronske pošte, zatrdil, da je ključna oskrba z energijo. Zagotovil je, da je ta nemotena in bo takšna tudi v bodoče.

"V petek sem se sestal s poslovodstvom družbe Letališča Jožeta Pučnika in se prepričal, da vsi postopki preverjanja zdravstvenega stanja pri vračanju Slovencev in Slovenk iz tujih turističnih središč potekajo dosledno ter da je za varnost javnega zdravja ustrezno poskrbljeno," je še povedal minister.

"Humanitarni leti, pri čemer gre za reševanje slovenskih državljanov in vrnitev v Slovenijo, se ne bodo prekinjali. Za vse, ki so v tujini, skušamo poskrbeti, a morate imeti razumevanje, saj zadeve niso tako enostavne, kot se morda zdijo," je pozval.

Kot je še dejal, se na vladi zavedajo, da z ukrepi posegajo v življenje ter delo ljudi in v poslovanje podjetij, a pri svojem delu skušajo biti sorazmerni, saj veliko manevrskega prostora v teh zahtevnih časih ni.