John Shipton: Pri 74 letih sem videti bolje kot moj 47-letni sin

14. 4. 2019, 12:03 | Aktualno | Vir: STA

              John Shipton: Pri 74 letih sem videti bolje kot moj 47-letni sin (foto: profimedia) profimedia

Oče ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, ki ga je v četrtek na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu aretirala britanska policija, je avstralske oblasti danes pozval, naj omogočijo vrnitev njegovega sina v domovino. Ob tem je dejal, da je bil šokiran nad sinovim stanjem ob aretaciji.

Avstralski premier Scott Morrison je sicer v petek dejal, da Assange s strani Avstralije ne bo deležen "posebne obravnave", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oče Juliana Assangea John Shipton je za melbournški časnik Sunday Herald Sun dejal, da bi morala avstralsko zunanje ministrstvo in predsednik vlade nekaj storiti za njegovega sina.

Ob tem je še povedal, da je bil šokiran, ko je videl, v kakšnem stanju je bil ta ob aretaciji. Britanska policija je Assangea aretirala, potem ko ga je londonsko sodišče spoznalo za krivega kršitve pogojnega izpusta.

"Videl sem, kako so ga vlekli po stopnicah policisti, ni izgledal dobro. Star sem 74 let in izgledam bolje kot on, ki jih ima 47. To je velik šok," je dejal.

Shipton, ki je bil sekretar stranke Wikileaks, ko se je Julian Assange na volitvah v Avstraliji leta 2013 neuspešno potegoval za sedež v senatu, naj bi vsak božič obiskal sina na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je slednji zatekel leta 2012.

"Mesece je živel kot v strogo zavarovanem zaporu, ni mogel niti na stranišče. Povsod so bile kamere, ki so spremljale vsak njegov gib," je povedal oče.

Pred njim se je že oglasila tudi Assangeaova mati Christine Assange, ki je britanske oblasti pozvala, naj bodo s sinom potrpežljive in prijazne. Podprla je tudi spletno peticijo za izpustitev sina.

Avstralca je v četrtek britanska policija aretirala po sedmih letih bivanja na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, potem ko mu je ekvadorska vlada odvzela mednarodno zaščito in državljanstvo. Tja se je zatekel v izogib izročitvi Švedski, kjer je bil obtožen posilstva po obisku te države leta 2010. Assange obtožbe zanika.

Obtožbe o posilstvu so sicer leta 2017 na Švedskem umaknili, a bi do avgusta 2020 lahko znova uvedli preiskavo.

Assangeu grozi tudi izročitev ZDA, kjer je uradno obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ker ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Grozilo naj bi mu pet let zapora.