Kabul pretresla silovita eksplozija na trgu Zanbak

31. 5. 2017, 08:50 | Aktualno | Vir: STA

              Kabul pretresla silovita eksplozija na trgu Zanbak (foto: profimedia) profimedia

Območje Kabula s številnimi diplomatskimi predstavništvi je danes pretresla silovita eksplozija, ki naj bi terjala najmanj 20 življenj, več kot 300 je ranjenih. Število mrtvih v tem napadu s tovornjakom bombo bi lahko še naraslo, saj so številni ranjeni v kritičnem stanju, je opozoril vodja kabulskih bolnišnic Salim Rasuli.

Ministrstvo za zdravje je doslej potrdilo devet mrtvih in 90 ranjenih, a opozorilo, da gre za začasne številke.

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Nadžib Daniš je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da so v napadu na trgu Zanbak še neznani napadalci uporabili tovornjak cisterno za vodo ali smeti in da je od njega ostalo le malo. Uničenih je bilo tudi okoli 30 vozil v bližini.

Nad območjem se po navedbah prič vije črn dim, zaenkrat pa še ni znano, kaj je bilo tarča napada. Glede na prva poročila je bila eksplozija tako silovita, da so bila poškodovana celo poslopja več sto metrov stran, navaja britanski BBC.

Tiskovni predstavnik kabulske policije Basir Mudžahid je za agencijo Reuters dejal, da je avtomobil bomba eksplodiral blizu nemškega veleposlaništva, ki je kakih 300 metrov daleč, da pa je zaradi drugih vladnih in diplomatskih poslopij v bližini težko reči, kaj je bilo tarča.

V bližini kraja napada so ob nemškem tudi ameriško in britansko veleposlaništvo, sedež zveze Nato in številna afganistanska ministrstva ter afganistansko predsedstvo. V času eksplozije okrog 8.30 po lokalnem času so bili tisoči ljudi v afganistanski prestolnici na poti na delo.

Za napad ni prevzela odgovornosti še nobena skupina, se pa je zgodil v obdobju, ko talibani stopnjujejo svojo t. i. spomladansko ofenzivo, ob objavi katere so napovedali predvsem napade na tuje sile.

V Afganistanu imajo ZDA okoli 8400 svojih vojakov, ostale zaveznice v Natu pa 5000.

V zadnjem večjem napadu talibanov na vojaško oporišče afganistanske vojske v severnem mestu Mazar-i-Šarifu je bilo konec aprila ubitih 135 vojakov. Po napadu sta odstopila afganistanski obrambni minister Abdulah Habibi in načelnik generalštaba afganistanske vojske Kadam Šah Šahim.