Kacin: Uvedba karantene za vrnitev iz Hrvaške ta konec tedna

Točen datum znan v četrtek

18. 8. 2020, 21:55 | Aktualno

              Kacin: Uvedba karantene za vrnitev iz Hrvaške ta konec tedna (foto: STA) STA

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je napovedal, da bo vlada odločitev o uvedbi karantene za osebe, ki bodo v Slovenijo vstopale iz Hrvaške, sprejela v četrtek zvečer. Vlada želi dati ljudem čas, da se pravočasno vrnejo domov, a je realno pričakovati, da se bo ta čas iztekel pred začetkom prihodnjega tedna, je povedal na novinarski konferenci.

Glede na podatke o številu uvoženih primerov okužbe z novim koronavirusom iz Hrvaške v zadnjem tednu in zlasti v zadnjih dneh je po Kacinovih besedah treba sprejeti ukrepe, da bi ta uvoz omejili. Ali bo karantena veljala za vse, ki bodo prišli iz Hrvaške, ali bo omejena starostno ali lokacijsko na najbolj problematične županije ter ali bi pred karanteno zadostoval negativni test, še ni znano, je povedal uradni govorec.

Prav o tem bo v sredo tekla beseda na sestanku vlade s stroko na Brdu pri Kranju, kjer bodo pretehtali več vidikov in sprejeli ustrezno rešitev oz. primerne ukrepe. Kacin pričakuje, da bodo ukrepi "targetirani, odmerjeni in selektivni".

Nato bo vlada v četrtek zvečer sprejela odločitev, medtem ko bodo ljudem pred začetkom uveljavitve karantene dali na voljo nekaj dni časa, da se vrnejo v domovino. A pričakuje, da bi lahko bila karantena uvedena tekom konca tedna. Takrat bodo policisti na meji v sodelovanju z zdravstveno stroko morali avtomatično odrediti karanteno ob vstopu v državo. "Brez tega potnika ne sme pustiti v državo," je dodal.

Večina "uvoženih" okužb med mladimi

Kacin je poudaril, da dnevno spremljajo razmere pri sosedih in v ostalih žariščih na Balkanu. Vnosi okužb iz Hrvaške - teh je bilo v ponedeljek glede na trenutne epidemiološke podatke 12 - pa izvirajo iz Paga, Vodic, Biograda na Moru, Makarske in nekaj tudi s Hvara, je navedel. Velika večina jih je starih od 15 do 35 let.

"Mladost je norost," je ob tem dejal Kacin. Mladi, ki se udeležujejo zabav na hrvaški obali ter se tam okužijo, po njegovih besedah ne želijo povedati, s kom so bili na zabavi, zato domnevajo, da se precej okuženih izogne epidemiologom in lahko širijo okužbo.

Na vprašanje, ali bi Slovenija umaknila Hrvaško z rdečega seznama držav, če bi tam popolnoma prepovedali obratovanje nočnih lokalov, kjer naj bi se najbolj širile okužbe, pa je dejal, da bi Slovenija pozdravila kakršno koli omejitev, ki bi pripomogla omejevanju širjenja virusa.

Glede možnosti, da bi namesto karantene ob vstopu v državo zadostoval negativni test na okužbo z novim koronavirusom, pa je dejal, da so se slovenski turisti na Hrvaškem doslej izogibali zdravstvenim ustanovam, kjer jemljejo brise in dajejo potrdila o okuženosti. Tudi zato je ob ponedeljkih toliko več opravljenih testiranj kot sicer.

Ob tem je priznal, da tudi sam dobiva veliko pozivov in ogorčenih sporočil, češ da so državljani celo leto delali za ta dopust in da bi ga tako ali tako preživljali na barki ali v apartmaju. Zato je tudi po njegovem mnenju treba sprejeti odmerjene in selektivne ukrepe.

Povedal je tudi, da število vnesenih okužb v Slovenijo pomembno vpliva na našo epidemiološko sliko. Medtem ko bi bilo efektivno reprodukcijsko število v Sloveniji, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, brez vnesenih okužb 0,68, pa je skupaj z vnesenimi primeri 1,24.