Kaj se je zgodilo z velikimi letalskimi družbami po letu in pol pandemije? Primer Lufthanse

6. 8. 2021, 08:17 | Aktualno | Vir: STA

              Kaj se je zgodilo z velikimi letalskimi družbami po letu in pol pandemije? Primer Lufthanse (foto: Shutterstock) Shutterstock

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je v drugem četrtletju zabeležil 756 milijonov evrov izgube, medtem ko je v enakem obdobju lani ta znašala 1,493 milijarde evrov. Manjšo izgubo v podjetju pripisujejo povečanemu povpraševanju po potovanjih in sproščanju potovalnih omejitev.

"V trenutni fazi oživitve našega poslovanja nam je uspelo ustaviti odliv sredstev in prvič po začetku pandemije smo ustvarili pozitiven denarni tok," je ob objavi poslovnih rezultatov dejal glavni izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr. Kot so sporočili iz letalske družbe, je bilo samo junija število rezervacij letov dvakrat višje kot ob začetku četrtletja. Pri Lufthansi pričakujejo, da bodo letos vknjižili pozitiven dobiček iz poslovanja oz. pozitiven čisti dobiček brez upoštevanja enkratnih dogodkov.

Družba je trenutno sicer v procesu bolečega prestrukturiranja.

Do konca prvega letošnjega četrtletja je skupino zapustilo okoli 30.000 od prej 140.000 zaposlenih. V Evropi je Lufthansa tudi odprodala podjetje za pripravo hrane in pijače na letalih, ugasnila sta njena nizkocenovni letalski prevoznik Germanwings in družba za počitniške prevoze SunExpress Deutschland. V okviru načrta za okrevanje bo letalski prevoznik do leta 2023 svojo floto zmanjšal z 800 na 650 letal.