Kaliforniji zaradi požarov priskočila na pomoč vojska

Požganih pol milijona hektarjev

24. 8. 2020, 07:42 | Aktualno | Vir: STA

              Kaliforniji zaradi požarov priskočila na pomoč vojska (foto: Profimedia) Profimedia

Kalifornijskim gasilcem, ki se borijo proti 20 velikim in številnim manjšim požarom v naravi, je v nedeljo priskočilo na pomoč več gasilskih ekip iz drugih zveznih držav, vojska je poslala na pomoč letala, mobilizirali so tudi 200 pripadnikov nacionalne garde. Doslej je umrlo najmanj šest oseb, požganih pa je skoraj pol milijona hektarjev zemljišč.

Požare so zanetile strele med suhimi nevihtami, ki več kot teden dni divjajo po državi. Našteli so najmanj 12.000 strel. Kalifornijo je zajel suh vročinski val, neurja pa prinašajo le strele in nič padavin, saj voda izpari preden pride do tal. Do torka pričakujejo okrepitev suhih vetrov na hitrost do 100 kilometrov na uro in še več suhega vremena ter strel.

Trenutno največji je sedaj požar LNU severno od San Francisca, ki je uradno požgal 140.000 hektarjev, doslej pa so ga omejili le 17-odstotno. Ta požar je sedaj drugi največji v zgodovini Kalifornije in je nastal z združitvijo številnih manjših, ki so jih zanetile strele.

Jugovzhodno od San Francisca divja podoben požar SCU, ki je požgal le nekaj manj površine kot LNU in je tretji največji v zgodovini države. Omejili so ga le desetodstotno.

V tednu dni je bilo doslej po Kaliforniji uničenih več kot 845 objektov, ukaz za evakuacijo pa je dobilo skoraj 250.000 ljudi. Nekateri ga zavračajo, ker se bojijo za svoje premoženje. V gorah Santa Cruz južno od San Francisca je policija doslej aretirala osem roparjev domov, nekdo pa je kradel tudi iz avtomobila vodje gasilcev.

Profimedia

Predsednik ZDA Donald Trump je v soboto Kalifornijo označil za območje velike nesreče, kar omogoča hitrejšo dostavo zvezne pomoči prebivalstvu in za popravila. V nedeljo so okrog 10.000 kalifornijskim in drugim gasilcem prišle na pomoč gasilske ekipe iz Arizone, Montane, Nevade, Teksasa in Utaha.