Kanadčani pretreseni ob odkritju, da so oskrbovanci v domu starejših zanemarjeni

Svojci v šoku

18. 4. 2020, 09:57 | Aktualno | Vir: STA

              Kanadčani pretreseni ob odkritju, da so oskrbovanci v domu starejših zanemarjeni (foto: profimedia) profimedia

Kanado so pretresla razkritja glede stanja v domu za ostarele blizu Montreala, kjer se je razširil novi koronavirus. Zaposleni so večinoma odšli, oskrbovanci pa so bili v veliki meri prepuščeni sami sebi. V nekaj tednih jih je umrlo 31. Ustanova je postala simbol grozljivega davka, ki ga je koronavirus terjal v domovih za ostarele v državi.

Zdravstvene oblasti so bile na pomoč v zasebno ustanovo Herron v predmestju Montreala Dorval poklicane, ko je večina osebja odšla. Na koncu sta za 130 oskrbovancev skrbeli le še dve medicinski sestri.

Oskrbovanci so bili dehidrirani, več dni brez hrane in so le nemočno ležali v posteljah, nekateri v lastnih izločkih. Spet drugi so celo padli na tla. Dveh smrti niso opazili več dni.

V zadnjih tednih je v domu vsega skupaj umrlo 31 ljudi, od katerih pet potrjeno zaradi novega koronavirusa, vzroke smrti drugih po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še ugotavljajo.

Grozljive razmere so sprožile preiskavo zaradi hude malomarnosti in nacionalno zgražanje nad pogoji v domovih za dolgotrajno oskrbo, v katerih so našteli kar polovico od vseh približno 1350 smrtnih žrtev covida-19 v državi.

Olja na ogenj je dodatno prililo razkritje kanadskih medijev, da je bil lastnik doma v preteklosti obsojen zaradi trgovanja z drogami, goljufije in izogibanja plačilu davkov.

Svojci oskrbovancev so se na razkritja odzvali z šokom in jezo, pomešano s frustracijo, da niso mogli storiti veliko, saj so bili obiski zaradi skrbi pred širjenjem okužbe prepovedani. Nadzor nad ustanovo so sedaj prevzele lokalne zdravstvene oblasti.

Strokovnjaki sicer nad razmerami niso presenečeni, saj da je oskrba starejših že leta deležna prenizkega financiranja, plače zaposlenih pa le redko presegajo minimalno.

Kanadski premier Justin Trudeau je v petek naznanil, da v Quebec, kjer so našteli polovico vseh smrtnih žrtev v Kanadi, na pomoč v domove za ostarele pošiljajo 125 pripadnikov vojaškega medicinskega osebja.