Katere evropske države lahko v kratkem zdrsnejo na rdeči seznam?

21. 8. 2020, 09:36 | Aktualno

              Katere evropske države lahko v kratkem zdrsnejo na rdeči seznam? (foto: Shutterstock) Shutterstock

Z današnjim dnem se Hrvaška dodaja na rdeči seznam, a epidemiološka slika kaže, da na številnih koncih Evrope beležijo hitro rast okužb. Tuji mediji že opozarjajo, da se lahko rdeči seznam v kratkem še poveča. V kakšen stanju so nekatere večje evropske države?

Nemčija

Prejšnji petek so v Nemčiji zabeležili najvišjo dnevno številko novih okužb v zadnjih treh mesecih – 1.422, dodaten porast od dneva prej, ko so zabeležili 1.319 novih okužb. Ta številka je v zadnjem tednu nekoliko nihala, a še vedno vztrajno raste. Včeraj, teden kasneje od prejšnjih številk, so tako zabeležili že kar 1.707 novih okužb. A kolikor se te številke morda zdijo visoke, v povprečju še niso problematične, saj se Nemčija v povprečju zaenkrat še drži na približno isti ravni kot Velika Britanija z 10 okužbami na 100.000 prebivalcev.

Avstrija

Avstrija je pri nas še vedno na zelenem seznamu, Velika Britanija pa jo je včeraj skupaj s Hrvaško in Trinidadom in Tobagom uvrstila na rdeči seznam. Britanski turisti, ki se bodo iz Avstrije vračali po soboti, morajo tako v 14-dnevno karanteno. Povprečno število okužb v Avstriji se je v zadnjem tednu skorajda podvojilo iz 10,45 primerov na 100.000 prebivalcev na 20,31 primerov na 100.000 prebivalcev. Včeraj so v Avstriji zabeležili 225 novih okužb, dan prej pa 295. Če se bo trend nadaljeval, je Avstrija lahko naslednja država, ki bo umaknjena z zelenega seznama.

Italija

Čeprav Francija, Španija, Nemčija in Nizozemska poročajo o številnih novih okužbah, italijanska epidemiološka slika ostaja relativno stabilna. V sredo so sicer zabeležili nekolikšen poskok števila okuženih – 642 novih primerov in 7 smrti – kar je najvišja številka od meseca maja, a ima Italija v povprečju še vedno precej nizko število okuženih v primerjavi s preostalo Evropo: 5,6 na 100.000 prebivalcev. Britanski časnik Telegraph je Italijo že označil za eno bolj varnih opcij za zadnje dni počitnic.

Grčija

Vlada je Grčijo z današnjim dnem uvrstila na rumeni seznam, se pa obenem širijo prve špekulacije, da bi Grčija lahko zaradi nedavnega povišanja števila okuženih ponovno uvedla karanteno v državi. Notranji minister Aleš Hojs je obenem sporočil, da bi Grčija lahko v tednu ali dveh prišla na rdeči seznam. A dokler ohranja svoje povprečje okuženih pod 20 na 100.000 prebivalcev (trenutno 14,6 na 100.000), mnoge evropske države menda ne bodo premeščale Grčije iz seznama varnih držav. V torek so v Grčiji zabeležili 269 novih okužb, kar je sicer precej več kot so jih imeli na vrhuncu epidemije v aprilu. Takrat je bila najvišja dnevna številka okuženih 156. Načrtovanje počitnic v Grčiji se odslej odsvetuje, tudi zato, ker bi v primeru, da Grčija zdrsne na rdeči seznam, lahko čakali več kot leto dni za povrnitev predplačil.

Velika Britanija

Od začetka epidemije so v Veliki Britaniji potrdili nekaj več kot 320.000 okužb s koronavirusom. Po uspešni zajezitvi širjenja v mesecu maju, pa so v juliju ponovno začeli beležiti rahlo porast novih okužb. Včeraj so tako zabeležili 1.182 novih okužb, kar pa je še vedno daleč od rekordnih številk, ki so jih beležili v začetku aprila, ko so dnevno potrdili tudi več kot 5.000 novih okužb. Nekoliko višje številke pripisujejo tudi večjemu številu testiranj v zadnjih tednih. Velika Britanija sicer že vse poletje vodi ukrepe lokalnih karanten. Trenutno najbolj kritična cona pri njih je v severnem delu države, v okolici mesta Manchester. Njihovo povprečje ostaja ugodno, se pa v teh tednih v državo vrača ogromno domačinov, ki jih je uvedba karantene najprej pregnala iz Francije in Španije, več tisoč pa se jih zdaj vrača tudi iz Hrvaške.

Povzeto po: The Guardian, Telegraph, Sky News, Gov.si