Kawasakijev sindrom lahko povezan s covidom-19

WHO preučuje povezavo

15. 5. 2020, 19:23 | Aktualno | Vir: STA

              Kawasakijev sindrom lahko povezan s covidom-19 (foto: Profimedia) Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da preučuje povezavo med koronavirusno boleznijo 19, ki jo povzroča novi koronavirus, in boleznimi, ki so podobne kawasakijevemu sindromu, zaradi katerih so med pandemijo novega koronavirusa zboleli nekateri otroci v Evropi in ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pojavile so se prve domneve, da bi lahko bil "ta sindrom povezan s covidom-19," je dejal prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je klinike po vsem svetu pozval, naj pomagajo "bolje razumeti ta sindrom pri otrocih."

Ameriške zdravstvene oblasti so v četrtek izdale opozorilo pred redko, a včasih tudi smrtno avtoimuno boleznijo pri otrocih, ki naj bi bila povezana s covidom-19. O podobnih vnetjih pri otrocih so pred tem že poročali zdravniki po Evropi.

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je pozval zdravstvene delavce, naj javijo, če obravnavajo bolnike, mlajše od 21 let, ki imajo simptome, značilne za otroško multisistemsko vnetno bolezen.

Med kriterije za prijavo sodijo vročina, vnetje organov, kar lahko vodi tudi v hospitalizacijo, ter potrditev okužbe z novim koronavirusom.

Bolezen so med drugim potrdili v New Yorku, kjer so obravnavali več kot sto otrok z vnetno boleznijo, najmanj trije bolniki so umrli. Zdravniki so poročali, da imajo bolniki simptome, podobne redkemu kawasakijevemu sindromu. To je izjemno redka otroška bolezen, ki jo spremljata vročina in vnetje krvnih žil, kar vodi v hude bolečine.

Čeprav so redko bolezen opazili le pri otrocih, zaenkrat ni potrjeno, da se pojavlja le pri njih.

Glede na dosedanje primere v pediatričnem centru v New Yorku je okoli polovica otrok z vnetno boleznijo morala na zdravljenje na intenzivno nego zaradi vnetja srca.

V okviru zdravljenja so bolnikom vbrizgali protitelesa ter steroide in aspirin, če so bolniki trpeli zaradi izjemno nizkega pritiska oz. šoka. Vnetja so se pri bolnikih večinoma pojavila po štirih ali šestih tednih od okužbe z novim koronavirusom in so že imeli razvita protitelesa.

"Imeli so virus, zgodaj so ga premagali. Sedaj se je pojavil ta zapozneli pretirani imunski odgovor," je dodal Sood.

Primere so pred tem potrdili ponekod v Evropi, v Aziji, kjer se je novi koronavirus pojavil najprej, pa ne. Med drugim so švicarski zdravniki opozorili, da bi te simptome lahko povzročila okužba z novim koronavirusom, saj ta povzroča prekomeren odziv imunskega sistema.