Ker ne verjame v podnebne spremembe, je Trump ukinil program Nase za spremljanje toplogrednih plinov!

11. 5. 2018, 20:40 | Aktualno | Vir: STA
Ker ne verjame v podnebne spremembe, je Trump ukinil program Nase za spremljanje toplogrednih plinov! (foto: profimedia) profimedia

Ameriška vesoljska agencija Nasa je ukinila program spremljanja ključnih toplogrednih plinov ogljika in metana, za katerega je na leto porabila deset milijonov dolarjev. Program je identificiral vire spuščanja ogljika v ozračje in njegovo gibanje okrog planeta.

Znanstvena revija Science poroča, da gre za nov napad na podnebno znanost v nizu, ki prihajajo od vlade predsednika Donalda Trumpa. Nasa, ki je že pod novim vodstvom Trumpovega upravitelja, je ukinitev programa utemeljila s pomanjkanjem proračunskih sredstev.

Trump je kongresu predlagal, naj Nasa črta omenjeni program skupaj s štirimi znanstvenimi projekti o Zemlji. Slednji so preživeli, spremljanje ogljika pa je bilo črtano.

Ukrep ni presenetljiv, glede na to, da Trump sprejema prepričanje konservativnih politikov, da podnebne spremembe ne obstajajo, če pa že, pa so nekaj povsem normalnega in človeške dejavnosti z njimi nimajo opravka.

Lani je izstopil iz pariškega podnebnega sporazuma, ki omogoča prostovoljne cilje za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Nasa sicer trdi, da njene sposobnosti nadziranja ogljika in učinka na podnebne spremembe niso prikrajšane, ker ohranja druge programe, ki se s tem ukvarjajo. Poleti pa bodo proti Mednarodni vesoljski postaji izstrelili nov sistem spremljanja podnebnih sprememb GEDI.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri