Kim Jong Un prekinja jedrske in raketne preizkuse

21. 4. 2018, 08:39 | Aktualno | Vir: STA

              Kim Jong Un prekinja jedrske in raketne preizkuse (foto: STA) STA

Severnokorejski državni mediji poročajo, da se je vodja Kim Jong-un odločil, da več ne potrebuje jedrskih ali raketnih preizkusov, kar je dober obet za morebiten uspeh srečanja med Kimom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je predviden za začetek junija na za zdaj še nedoločenem kraju.

"Po dokazano dokončanem jedrskem programu sedaj več ne potrebujemo jedrskih testov, testov raket srednjega in dolgega dosega, območje za jedrske preizkuse na severu pa je prav tako končalo svojo misijo," je po poročanju državne agencije KCNA, ki ga prenaša ameriška televizija CNN, sporočil Kim.

Med prvimi se je na novico odzval Trump in sicer standardno na Twitterju. "Severna Koreja je pristala v prekinitev vseh jedrskih preizkusov in zaprla veliko testno lokacijo. To je zelo dobra novica za Severno Korejo in za svet - velik napredek! Veselim se najinega vrha," je tvitnil Trump.

CNN poroča, da naj bi se Kim odločil popolnoma spremeniti smer svoje države in se bo sedaj posvetil gospodarskemu razvoju. Ob tem naj bi verjel, da je najboljša pot naprej normalizacija odnosov z drugimi državami. "Prioriteta bo dramatično izboljšanje življenja ljudi in razvoj trdne socialistične ekonomije," poroča KCNA.

Napoved konca testov je sicer dobrodošla, vendar pa so ZDA skupaj z regionalnimi zaveznicami doslej zahtevale jedrsko razorožitev. KCNA namreč poroča, da je razlog za konec testov to, da je Severna Koreja dosegla svoj cilj in razvila jedrsko orožje in raketne izstrelke do te mere, da preizkusi menda niso več potrebni.

Kim naj bi se tudi odločil, da bo Severna Koreja odslej sodelovala z mednarodno skupnostjo za zaustavitev jedrskih preizkusov po vsem svetu in da ne bo nikoli prva uporabila jedrskega orožja, niti ga prodajala komu drugemu.